Rafel Codina, proporcions creatives

Escultor i dissenyador de joies

  • Text i foto: Mireia Biel
  • Dijous, 12 Desembre 2013 10:00

Perfils, rafel codina

Convençut i optimista, Rafel Codina assegura que no és un artista, malgrat que les seves obres no desprenen aquesta sensació. “El nom artista no te l’has de donar mai tu, sinó el temps, la gent i, sobretot, la història per una trajectòria”, assegura Codina. Perquè l’art, per ell, no és més que “la manifestació d’una forma de ser, de viure i d’actuar”, una fórmula per “plasmar emocions i pensaments”. L’art, per Codina, “va més enllà de l’estètica”. I, de fet, ni tan sols “és la meva forma de vida, és una afició que m’agrada i m’apassiona”.

La seva vida laboral gira entorn del disseny i la creativitat “en qualsevol àmbit”. Però la seva passió real és l’art: l’escultura i la joieria o orfebreria. “No m’importa que a la gent no li agradi el que faig, perquè ni he venut mai res ni tinc intenció de fer-ho”, afirma Codina, que afegeix que “treballo com d’amagat, per sentir-me bé”. Una forma peculiar de concebre l’art, encara que pura i noble perquè viu la creació com un procés únic, no forçat, amb elements tan pensats i ben col·locats com “la línia, el quadrat o la nou”, que ha centrat la seva darrera col·lecció per significar la creativitat, el cervell i la imaginació.

Filosofia artística

La filosofia i el simbolisme són aspectes centrals d’un Codina que crea arrecerat en un estudi lluminós que alhora és taller meticulós de creació i sala d’exposicions. “La meva vida anava encaminada a dedicar-me a l’art, però l’any 1990 em van robar una exposició sencera de joies”, relata Codina que, dolgut, reconeix que “va ser el desencadenant per abandonar la carrera”. Després d’anys de creació per “manteniment”, l’encàrrec dels Capgrossos pel cartell de la diada Mariona Galindo i la proposta per inspirar el torró d’autor, “m’han revifat”.

Torró mil·limètric

Proporcions divines
La darrera peça artística és, sens dubte, el torró d’autor, feta a partir de nou caramel·litzada i trxufa de licor de ratafia, obra del pastisser Claudi Uñó. Codina ha mesclat la tècnica escultòrica amb l’orfebreria per donar forma a una capsa escrupolosament decorada fins a l’últim detall. L’escultura té la base en la forma quadrada, feta a partir de fusta i treballs d’orfebreria, amb la nou com a element central, acompanyada de la línia que “representa el moviment” i amb la cita d’Heràclit de rerefons: “res no és, tot canvia”. La figura amaga també tot un pensament i una tasca numèrica al darrere. Com totes les seves obres, aquesta rau en les proporcions matemàtiques acuradíssimes de la proporció àuria, “una tècnica poc utilitzada que només fem servir quatre sonats com jo”, bromeja Codina.

Apunts

Defineix-te
La meva bandera és l’optimisme

Un llibre
‘El petit príncep’ d’Antoine de Saint-Exupéry

Una pel·lícula
‘El globo rojo’ d’Albert Lamorisse

Un viatge
La Xina

Un artista
El meu germà, Josep Ma Codina

Un somni
Que la família sigueixi fantàstica