Maria Majó, lluitar per les dones

Coordinadora de la Vocalia de Dones de Rocafonda

  • Mireia Biel / Anna Aluart
  • Dijous, 05 Desembre 2013 11:14

Perfils, maria majó

És una àvia orgullosa, una mestra jubilada i una amant de l’ensenyament. Maria Majó és la coordinadora de la Vocalia de Dones de Rocafonda, un espai les activitats del qual són tan variades com les persones que les integren. L’objectiu de tot un equip de voluntàries imprescindible és comú: posar damunt la taula les inquietuds i les realitats diverses de les dones que viuen a la ciutat.

Majó se sent com un “pont intergeneracional i intercultural”. D’una banda, és una àvia amb sis néts “a qui vull veure fer-se persones dignes”, però és una dona entregada “per fer de pont entre l’antiga Mataró i la nova representada per Rocafonda”, un barri en què “hi viuen dones vingudes d’arreu del món i altres que no hem emigrat mai”. Els projectes ‘Totes plegades’, ‘Dones compartint’ i ‘Som Amigues’ són exemples que reflecteixen la realitat de les dones del barri. “Cada vegada en vénen més, interessades a aprendre a llegir i a escriure, però també a relacionar-se”, destaca Majó. Aquestes iniciatives posen les dones en contacte amb l’estil de vida local i amb la cultura, però “sempre des del respecte mutu i deixant les qüestions religioses de banda”.

Majó narra com ella i la resta de les voluntàries han viscut l’auge de la Vocalia de Dones com una experiència d’allò més enriquidora. Amb més de deu anys d’experiència, han guanyat un premi Francesc Candel pel projecte ‘Totes plegades’. “Implicar-nos en aquest projecte va ser fruit de l’amor per l’ensenyament”, explica, “però malgrat tenir anys d’experiència, fer classes a persones analfabetes, és un xoc impressionant”. Li sorprèn la forma com aquestes dones s’esforcen i acaben aprenent a llegir i a escriure.

“Hem de donar les eines”

Convivència frustrada
Majó viu i col·labora al barri. I reconeix que no s’han assolit els nivells de convivència que li agradarien: “a mesura que van començar a arribar immigrants, molta gent va marxar del barri”. Majó ressalta la figura de Miquel Torner, ja que “la gran tasca que va realitzar a l’AV de Rocafonda ha permès transformar parcialment el barri”. Encara avui, però, assegura que “la convivència no és del tot bona, no podem obviar que al barri hi ha problemes”. Però alhora, sap que la responsabilitat és d’ambdues parts. Considera que “no els podem exigir que s’integrin si els tanquem les portes, sinó que el que cal fer és donar-los totes les eines perquè se sentin com a casa”. Per això, lamenta profundament els incidents de l’estiu amb els cossos policials, que danyen la imatge del barri. Un barri que, d’altra banda, “les dones troben molt i molt bonic”.

APUNTS

Defineix-te
Pateixo per l’absència del meu company Pep Manté, però no desaprofito la vida.

Un viatge
El Brasil

Un llibre
“‘Somnis al llindar’ de Fatema Mernissiy

Una pel·lícula
‘Casablanca’ de Michael Curtiz

Una dona
Shirin Ebadi

Un repte
Veure créixer els meus néts