Josep Navarro, el tren de l’hostaleria

President del Gremi d’Hostaleria i Turisme

  • Laura Arias / Anna Aluart
  • Dijous, 31 Octubre 2013 12:02

Perfils, Josep Navarro

Josep Navarro és fill d’un treballador de Renfe. A Caldes d’Estrac, on ha viscut tota la vida, hagués pogut incorporar-se a la mateixa empresa on hagués tingut la feina assegurada. Però va preferir un altre ofici. “Els estius, i quan podia, anava a fer de ‘botones’ a l’hotel Colón, tenia dotze o tretze anys i quan vaig acabar el batxillerat m’hi vaig voler quedar a treballar”, explica Navarro. Primer pujava maletes però després va ser ajudant de cambrer, va ascendir a cambrer, maître i amb els anys va arribar a la direcció de l’hotel.  “Vaig ser-ne el director els últims set o vuit anys, el vaig tancar jo, l’havien de tirar a terra abans de fer el nou”, especifica Josep Navarro.

Prop de l’hotel Colón, els amos d’un restaurant venien l’establiment. Així va ser com Navarro va esdevenir el propietari del restaurant Marola a primera línia de mar de Caldetes. Avui, ja fa dinou anys que el porta. “Vam agafar una mica de fama per les paelles i també fem peix”, explica el gerent del restaurant.

Des de fa anys, Navarro ha tingut clar que un establiment com el seu ha d’estar agremiat. “L’administració et respecta més, pots fer més pressió si surt una nova normativa com per exemple sobre les terrasses o la brossa”, explica. Però, a més, els empresaris agremiats se’n poden beneficiar per al seu propi negoci. “L’avantatge que tenim és la formació, podem aconseguir certificats a meitat de preu i cursos, informar-te de com està la normativa...”, explica Josep Navarro. Les ganes de treballar des de l’agrupació l’han portat a la presidència del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i el Maresme. Des de la junta, dedica moltes hores per aconseguir el millor per al sector. “Jo ho faig voluntàriament, hem d’anar tots a una si volem sortir d’aquesta crisi”, opina Navarro.

Falta alegria

“He viscut moltes crisis però cap com aquesta”
“En la meva vida laboral he conegut moltes crisis, com ara la de després de les Olimpíades del 92, que va ser molt forta, però cap ha estat com aquesta”, confessa Navarro. Assegura que la gent no gasta perquè no té diners. “La gent surt menys i mira molt la factura, hi ha peixos que he hagut de treure de la carta perquè no tenien sortida”, argumenta el president. Considera que una de les coses que falta és alegria. “La gent està apagada i molts negocis estan tancant o es traspassen”, diu Josep Navarro. Precisament per això considera que cal, més que mai, treballar conjuntament per sortir de la crisi. Afirma que de manera tímida sembla que les coses milloren. Sense haver estat un bon estiu, el del 2013 ha superat el de l’any anterior.

APUNTS

Defineix-te

Una persona activa.

Un llibre
“La fiesta del chivo”, de Mario Vargas Llosa.

Una pel·lícula
“Ghost”, de Jerry Zucker

Un cuiner
Santi Santamaria, per a mi ha estat el millor cuiner del món.

Un somni
Jubilar-me l’any que ve, tenir una jubilació normal, feliç i que s’acabi la crisi, que tornem a la vida normal.