Quim Puig, vida en imatges

Fotògraf de Les Santes 2013

  • Laura Arias / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 19 Setembre 2013 00:00

Perfils, Quim Puig

Quim Puig va estudiar imatge i so. Durant les pràctiques acadèmiques va formar part de Televisió de Mataró. “Em vaig introduir a l’entorn local per casualitat en el diari El Punt, hi coneixia gent que hi treballava i vaig començar fent fotos”, recorda Puig. Al principi, era una activitat força informal. “Tenien un fotògraf que venia de Girona i algunes fotos les feien els redactors, les que no podien fer ni uns ni altres hi anava jo, amb poc material, poc preparat i poca experiència”, recorda.

De fet, la fotografia li agradava però no era la seva especialitat. El volum de feina va anar pujant, com també la passió de Quim Puig per la imatge estàtica. “Finalment vaig estudiar fotografia a Barcelona i vaig aprendre des de baix, en blanc i negre i tot el procés de la fotografia”, diu.

A través dels contactes que havia fet, va anar trobant feines com a fotògraf principalment per a mitjans de comunicació. “Ja gairebé havia desistit de dedicar-me a la fotografia perquè és difícil i a més començant si no tens experiència però em van trucar per tornar a treballar”, recorda el fotògraf. Després de ser corresponsal per a La Vanguardia durant alguns estius, va entrar a la redacció d’El Punt a Barcelona.

En paral·lel, Quim Puig va fer les fotografies de Les Santes per a un llibre sobre festes tradicionals de Catalunya. “És un llibre que explica amb imatges i textos què és la festa major i  donava bastant de joc perquè està molt ben editat”, opina Puig. Segurament, aquesta publicació va ajudar a que la comissió encarregada el triés com a fotògraf oficial de Les Santes 2013. Durant les festes d’aquest any el seu objectiu ha recorregut els carrers de la ciutat a la recerca de les millors imatges. El 2014 es podran veure a la tradicional exposició de Santes.

Que surti la gent

“L’exposició ha de tenir una història, no és només penjar fotos”
El 2014 Quim Puig farà la seva primera exposició. Serà per Les Santes, on mostrarà les imatges que ha recollit durant la festa major del 2013. “El que m’han ensenyat és que ha de tenir una historia, una idea comuna, no és només penjar quatre fotos”, explica el fotògraf. Així que, ja abans de començar a fer fotografies, Puig va decidir quin seria el seu punt de vista a través de l’objectiu. “M’agraden les reaccions de la gent i no volia sortir sense saber què anava a buscar”, explica. En la jornada castellera, per exemple, tot i fer fotos dels castells, va estar molta estona d’esquena als Capgrossos. “Jo buscava una foto concreta, l’expressió de la gent”.

APUNTS
Defineix-te
No em puc definir.

Un llibre
“Sangre y champán”, la biografia de Robert Capa.

Una pel·lícula
Qualsevol del Clint Eastwood com a director.

Un viatge
Nova York.

Un fotògraf
Un? N’hi ha molts! Va molt per llibres, segons el que vaig llegint.

Un somni
M’agradaria poder-me guanyar tota la meva vida fent fotos.