Agnès Esquerra, que s’obri el teló

Actriu i enginyera industrial

  • Laura Arias / Anna Aluart
  • Dijous, 11 Juliol 2013 00:00

Perfils, Agnès Esquerra

“Jo neixo sent actriu gairebé, a casa de petita feia allò típic de muntar grans obres amb les cosines i la germana”, recorda Agnès Esquerra. A l’escola s’apuntava a totes les activitats de teatre i finalment, amb dotze anys va anar a la Sala Cabanyes on va poder pujar a un escenari de debò. “Vaig fer Els Pastorets, vaig fer Els tres mosqueters, vaig fer de protagonista d’El mag d’Oz i després vaig continuar al grup de teatre de la universitat”, especifica l’actriu.

I potser aquesta és una de les coses més sorprenents de la seva trajectòria. Agnès Esquerra va estudiar enginyeria industrial. “Hi ha gent que els pares els obliguen a fer primer una altra carrera... aquest no va ser el meu cas, a mi m’encantaven les matemàtiques, la física i la mecànica”, assegura Esquerra. Tot i així, quan cursava cinquè d’industrials va tenir l’oportunitat de fer les proves per entrar a l’Institut del Teatre. I va entrar. Així doncs, Agnès Esquerra va esdevenir llicenciada en art dramàtic i també enginyera industrial. Una barreja, si més no, curiosa.

Durant un temps, va poder treballar com enginyera i provar com era aquesta vessant laboral. “Vaig treballar en una mútua, una asseguradora, fent gestió de processos, una feina que m’agradava molt”, confessa l’actriu. Però segons assegura, requereix molta implicació i la seva altra passió l’atreia massa. “No em veig treballant d’enginyera, em vull dedicar al teatre”, confirma.

Pel què fa a l’àmbit teatral, Esquerra treballa amb la companyia que va crear arrel del projecte final a l’Institut del Teatre. “Es diu Buits i Nous, vam fer l’obra Mediocres al Versus un mes i poc i després al Gaudí, i també hem fet una obra que es diu Això és l’Havana”, diu l’enginyera. La idea és seguir treballant i fer-se un lloc en els escenaris.

“Treballar per tirar”

“He fet feines curioses que em permetien dedicar temps al teatre”
“Ens passa a tots que hem d’anar treballant per tirar endavant i no sempre és compatible el que vols fer amb el que la vida et dóna, realment”, declara Agnès Esquerra. I ella sap molt bé de què parla. Sempre ha fet classes a nens i ha treballat en feines d’allò més curioses que no tenen res a veure ni amb l’enginyeria ni amb el teatre. “Treballava de “palomitera” al Cinesa Mataró, en un bingo, de relacions públiques al Meetic, l’empresa per conèixer gent, a la Nespresso venent cafè...”, enumera Esquerra, per citar-ne algunes. Totes eren feines que li permetien dedicar temps als escenaris, on la mataronina està en la seva salsa. “Et sents poderós... és una màgia que gairebé no es pot explicar, s’ha de viure per entendre-la”, confessa Agnès Esquerra.

APUNTS
Defineix-te
Propera, amb sentit de l’humor, justa i expressiva.

Un llibre
“El conde de Montecristo”, d’Alexandre Dumas.

Una pel·lícula
“Cabaret”, de Bob Fosse.

Un viatge
Uruguai i Argentina.

Una actriu
Glenn Close.

Un somni
Poder treballar única i exclusivament en el teatre i el món que l’envolta i a poder ser amb la meva companyia, tirar endavant i que en uns anys encara se senti parlar de nosaltres.