Carme Espriu, arxius i llibres

Responsable de biblioteques

  • Laura Arias / Anna Aluart
  • Dijous, 13 Juny 2013 10:46

Perfils, Carme Espriu

Hi ha molts cognoms i moltes professions. Serà casualitat (o no) que el seu fos Espriu i que de tots els itineraris possibles, s’hagi decantat per les lletres.“De petita sempre estava llegint, venent i jugant. I tota la meva vida professional i personal ha anat lligada a la meva infantesa”, declara Carme Espriu. Tenia tant sols set anys quan es va fer el carnet de la biblioteca popular de Caixa Laietana. “A partir d’aquell moment tenia un munt de llibres per llegir que no s’acabaven mai, va ser un gran encert, m’hi vaig enganxar”, assegura. Més endavant, durant la seva estada a l’institut Alexandre Satorras confessa que “odiava” l’assignatura de llengua castellana. “Però vés per on, vaig acabar estudiant lletres”, diu Espriu.

En concret, va estudiar història de l’art i història medieval a la Universitat de Barcelona. “Les meves primeres feines remunerades varen ser en el món dels arxius, llegint i llegint documentació medieval”, diu Carme Espriu. Mica en mica es va anar decantant per l’àmbit de la documentació i en paral·lel, amb les biblioteques. “Sempre vaig veure la biblioteca com el principal fons per a la recerca documental en l’àmbit local i comarcal”, diu la historiadora de l’art. “On els altres només veien un espai per a preparar-se l’aprovat als exàmens, jo hi veia un pòsit enorme de dades històriques per a l’estudi de la meva ciutat”, afegeix.

No és d’estranyar, doncs, que la biblioteca fos el següent destí en la seva trajectòria professional. Avui dia és la responsable de les biblioteques de la fundació Caixa Laietana, ara Fundació Iluro. “Gestiono i dirigeixo el centre de cultura més antic i important de què gaudeix Mataró i el principal referent del Maresme alhora que maldo per la seva continuïtat i qualitat”, expressa Carme Espriu.

“Ser camaleònic”

“Dissenyo plans estratègics per adaptar les biblioteques als nous temps”
La paraula biblioteca evoca un lloc tranquil, assossegat, de ritme tranquil i feina pausada. Res més lluny de la realitat: “La meva feina diària de rutinària no en té res, cada dia és canviant i en res s’assembla d’un mes a un altre”, explica Carme Espriu. D’entre les seves responsabilitats hi ha les d’organitzar, orientar, aconsellar, analitzar, informar, catalogar, seleccionar, ordenar... “Qualsevol tema relacionat amb els llibres i els documents”, especifica la responsable de biblioteques. Dissenya plans estratègics per tal que la biblioteca s’adapti a les noves necessitats i als nous temps. “És una de les professions on has de ser més camaleònic, contínuament has d’adaptar-te a les necessitats canviants del medi i de les persones”, diu Espriu.

APUNTS

Defineix-te
Sóc molt obstinada i tenaç en tot allò que em proposo.

Un viatge
El que no he fet mai.

Un llibre
Es difícil només dir-ne un, El Quijote de Cervantes, El nom de la rosa d’Umberto Eco els Estudios Histórico-Arqueológicos de Iluro d’en José M. Pellicer y Pagés.

Un bibliotecari
Lluís Anglada, director del Consorci de Biblioteques Universitàries de
Catalunya (CBUC).

Un somni   
Viure deu vides.