Joan Solà, home de barri

President de l’associació de veïns de l’Havana

  • Laura Arias / Anna Aluart
  • Dijous, 09 Maig 2013 00:00

perfils-albert sola

Durant tota la seva vida Joan Solà s’ha dedicat al sector comercial. “Al cap d’uns anys vaig posar una empresa que era de maquinària tèxtil, després vaig començar a fabricar la maquinària”, explica Solà. Val a dir que la seva activitat empresarial va començar al barri de l’Havana on va acabar establint també la seva pròpia residència. “Vaig fundar l’empresa al barri de l’Havana l’any 83 i el 90 vaig venir a viure-hi, sempre he estat aquí, és molt tranquil, m’agrada molt”, confessa Joan Solà.

Ja de comerciant va treballar pel barri des de la seva especialitat i va col·laborar amb l’associació de veïns pel Pla Integral de l’Havana. “Jo anava per les botigues per veure si es podien ajuntar i fer una especie d’associació de les botigues i fer alguna cosa entre elles”, explica el comerciant.


Per això no és d’estranyar que quan es va jubilar, Joan Solà s’oferís a treballar més activament a l’associació de veïns. “El president no podia dedicar-li el temps que volia per motius laborals i vaig proposar a l’associació de venir com a president”, explica Joan Solà. La seva candidatura va tirar endavant i avui dia presideix l’entitat veïnal que compta amb 234 famílies associades.


“Una associació veïnal serveix per aglomerar els problemes dels veïns del barri, portar-los a l’ajuntament i fer les gestions perquè se sentin més forts”, opina Solà. Afegeix que un sol veí no té força mentre que el conjunt d’habitants d’un barri té molta més capacitat de reivindicació si s’agrupa. “És una manera de comunicar-se directament amb els polítics i els tècnics perquè solucionin els problemes directament”, explica el president veïnal. Un dels exemples a L’Havana és el Pla Integral que s’ha anat desenvolupant progressivament per millorar el barri.

“Civisme i museu”

“Hi ha coses que s’han d’anar resolent mica en mica”
El president de l’associació de veïns de l’Havana assegura que té dues prioritats per millorar el barri durant el seu mandat. Una d’elles és que els carrers i places estiguin nets, especialment pel què fa a les deposicions dels gossos i el civisme dels veïns. L’altra prioritat és l’obertura del museu del gènere de punt. “Havia d’anar a l’antiga fàbrica de Can Marfà i el tema ha quedat una mica encallat, s’hauria de fer alguna cosa per tirar-ho endavant”, explica Solà. Tant ell com la seva junta asseguren que es tracta d’un projecte que promocionaria el barri i, en conseqüència, també la ciutat. “Hi ha coses que s’han d’anar resolent mica en mica i intentarem fer alguna cosa per ajudar en aquest i altres temes del barri que mirarem de tirar endavant”, assegura.

Apunts

Defineix-te
Tranquil, obert i escolto molt a la gent.

Un llibre
“Les memòries de Jordi Pujol”, de Manuel Cuyàs.

Una pel·lícula
No sóc aficionat al cinema.

Un viatge
El tenia pendent i ara el faré: Noruega.

Una activitat veïnal
Les festes que es fan al barri.

Un somni
Que el barri estigui net.