Bernat Aranyó, per l’educació

Membre de la marea groga.

Bernat Aranyó estudia segon de batxillerat humanístic a l’institut Alexandre Satorras i li agradaria estudiar història i ser mestre o treballar en un museu. Però més enllà de la seva pròpia situació Aranyó té una visió molt col·lectiva del món acadèmic. “Porto tota la vida anant a l’escola pública i abans els professors tenien tots els drets, l’ambient de classe era millor i hi havia una qualitat favorable a l’alumnat”, explica l’estudiant. De fet, és membre actiu de la Marea Groga del Maresme, un moviment que lluita per defensar els drets de l’escola pública. Ell, igual que els professors, sap de primera mà què passa a les aules.

“Ens trobem que la biblioteca no està sempre oberta perquè no poden pagar una persona perquè hi sigui, les extraescolars cada cop es redueixen més i no hi ha diners per fer fotocòpies, en molts casos te les has de pagar tu”, especifica el jove. Segons afegeix l’estudiant, les matrícules han augmentat de preu i hi ha moltes aules que estan massificades.

Els efectes de les retallades pressupostàries en educació es noten en el dia a dia de les escoles. Davant d’aquesta situació, professors i alumnes s’han unit per reivindicar millores. “Estan tancant escoles bressol, línies de P3, escoles... quin remei tenim? Doncs la gent s’agrupa i ara ens trobem que molta gent acudeix a nosaltres i això és positiu perquè com més siguem més força tindrem per reivindicar la nostra causa”, diu Bernat Aranyó.

Així, mica en mica, poden aconseguir petits passos per recuperar allò que ha perdut l’escola pública. Cada petita batalla guanyada és una gran recompensa. “En una classe de 48 persones vam moure cel i terra per arribar als serveis territorials i vam aconseguir que posessin un professor per desdoblar la classe”, diu Aranyó.

“Que entrin”

“L’escola pública no discrimina i et fa gran com a persona”La marea groga té un missatge molt clar: defensar l’escola pública. En aquesta tasca aplega professors i alumnes però encara hi ha un tercer sector que s’hi està afegint amb molta força. “Ens estem adonant que els pares cada cop s’estan implicant més i és molt important”, diu Aranyó. Junts demanen que s’inverteixi més en l’educació pública. “És una eina de cohesió social que agrupa gent de totes les cultures, no discrimina per raons socioeconòmiques, no deixa ningú de banda i et fa gran com a persona”, opina Bernat Aranyó. En aquesta línia l’estudiant insta als responsables polítics a apropar-se i prendre consciència de la situació. “Que entrin a fer classe a una escola pública i s’adonaran del problema que hi ha”, proposa.

Apunts

Defineix-teMolt obert, crític i penso que força responsable.Un llibre“La plaça del Diamant”, de Mercè Rodoreda.Una pel·lícula“Lo imposible”, de Juan Antonio Bayona.Un viatgeEm faria gràcia anar a Madagascar.Una diadaLa diada de l’escola pública del Maresme, vaig veure milers de persones totes de groc reivindicant allò mateix, no ets tu sol.Un somniUna societat més justa i més igualitària.