Sílvia Serra, va d’animals

Presidenta de la Societat Protectora d’Animals de Mataró

Sílvia Serra assegura que sempre ha tingut sensibilitat pels animals, “com molta altra gent”. De gran, va esdevenir voluntària de la protectora d’animals de Mataró. “Venia cada diumenge i treia a passejar gossos i vaig arribar en un moment bastant dramàtic per l’entitat”, diu Serra. L’ajuntament de Mataró havia decidit que seria una empresa privada qui gestionaria el serveis municipals de la gossera i que, per tant, les persones del refugi de Mataró havien de desallotjar les instal·lacions i marxar amb una seixantena d’animals. “Aquí va començar un periple de la Protectora de Mataró molt dur i va acabar l’any 2000 amb el descobriment de les pràctiques de l’empresa privada: el control dels animals d’aquesta gossera es feia mitjançant el sacrifici amb gas”, recorda Sílvia Serra.

Un temps després, per circumstàncies diverses, Serra va esdevenir la presidenta de la Societat Protectora d’Animals de Mataró (SPAM), que va tornar a oferir els serveis municipals. “El dia que vaig arribar aquí, el 2005, em van donar les claus i vaig dir: ara aquesta gossera és meva, aquí he de procurar que no pateixi mai més un animal, és el meu repte”, confessa l’actual presidenta de la protectora.

Sílvia Serra fins i tot va deixar la seva feina d’autònoma, amb un negoci propi d’estètica, per dedicar-se íntegrament al refugi d’animals. Els inicis van ser fàcils i hi van passar anys bons, segons diu. Però també van arribar els problemes.

Avui dia la gossera passa per un dels seus pitjors moments a causa de la crisi però també, com reconeix Sílvia Serra, de la mala gestió. “Mai havíem tingut deutes com tenim ara, la situació és critica i perillosa pels deutes degut a una mala gestió econòmica i d’això en sóc responsable i en dono fe”, declara Serra.

 “Suport social”“L’error que hem comès és dependre massa de l’administració”Un dels principals problemes dels refugis d’animals tant a Catalunya com a la resta d’Espanya és que no hi ha professionals del sector ni professionals especialitzats. Això fa que persones com Sílvia Serra no tinguin un model a seguir. “Ningú ens ha ensenyat i hem après a base de cops, hem hagut d’aprendre de l’error”, assegura. En aquest sentit, opina que un dels errors fatals de la crisi de l’SPAM és haver estat massa dependents de l’administració pública. Per això, Serra té clar on vol dirigir d’ara en endavant l’entitat: “Ara la força que té la protectora és el suport social i hem de crear iniciatives per fer-la una entitat autosuficient”, apunta Serra.  L’equip de la gossera porta tres mesos sense sou, però treballa per revertir l’entitat.

Apunts

Defineix-teOptimista i passional.Un llibre“El petit príncep”, de Saint-Exupéry. Una pel·lícula“Siempre a tu lado (Hachiko)”, de Lasse Hallström. Un viatgeA qualsevol parc natural.Un animalEl cavall.Un somniVeure centres d’acollida on visquin els animals amb dignitat i a nivell personal conèixer i gaudir dels meus néts.