Nani Moré, menjar de circ

Especialista en alimentació

Quan va haver de decidir quin camí seguirien els seus estudis, Nani Moré tenia dues opcions. “Tenia molt clar que m’agradaven molt les matemàtiques i la comptabilitat, per això vaig estudiar Formació Professional d’administrativa, però després m’agradava molt preparar pastissos, cuinar m’apassionava, em comprava llibres de segona mà, anava a cursets...”, afirma Moré.

D’entrada, es va decantar per la primera opció perquè el camí era més directe i més fàcil des de l’escola. Però després de conèixer des de dins l’administració, Moré va estudiar allò que per a ella era una passió. “Vaig anar a Barcelona a una escola de cuina i vaig estudiar durant tres anys per treure’m el títol de Xef de Cuina”, diu Moré.

Després, va anar a treballar a diferents llocs de Catalunya per aprendre la cuina especialitzada de cada lloc. “Vaig anar primer a Menorca perquè volia aprendre els diferents peixos de la zona, com cuinar-los, les calderetes, tota una sèrie de coses”, puntualitza. També va anar a viure a la Cerdanya per conèixer de prop les millors carns i com cuinar-les.

Però un cop dominada la rutina del restaurant, Nani Moré es va sentir atreta per una altre característica de la cuina. “Em va començar a interessar també el nodrir, l’alimentar, no només gaudir d’un menjar sinó que signifiqués que t’estaves alimentant”, confessa Moré. Amb aquesta inquietud va estar dos anys de gira per Europa a la cuina del Cirque du Soleil. “Havia d’alimentar tots els treballadors, tant els artistes, com l’administració, els tècnics... les necessitats alimentàries són diferents, no és el mateix una secretària asseguda en un despatx que un artista”, diu Moré. Avui dia porta la cuina d’una escola bressol, fa cursets i treballa en un obrador propi on fa pa i rebosteria.

“Com comprar”

“Menjar bé i saludable no té perquè ser car”Nani Moré no només cuina sinó que també ensenya a cuinar. Però tot i que “construir” un plat sembla que només es faci a la cuina, Moré té clar que el primer pas de tot el procés és també molt important. “Abans les àvies ensenyaven a les mares els plats tradicionals i organitzar la compra, quines parades de la plaça eren bones i com aconseguir els abastiments”, diu Moré. Afegeix que això ara no passa de mares a filles. Per això fa cursets per explicar els trucs per escollir el millor producte, que sigui local i de temporada. “Intento ensenyar a la gent els criteris per comprar el millor però també a valorar l’economia, menjar saludable no té perquè ser car i tenint en compte que no tenim massa temps”, diu l’especialista en alimentació.

Apunts

Defineix-teEnergètica i impulsiva.Un llibre “Como agua para chocolate”, de Laura Esquivels. Una pel·lícula“Comer, beber y amar”, d’Ang Lee.Un viatgeMèxic.Un cuinerCarme Ruscalleda.Un somniViure en un món més conscient.