David Pallarès, hams i petards

Ven productes d’armeria

“La mare diu que la primera capsa de cucs la vaig vendre amb vuit anys”, diu David Pallarès. És el tercer de quatre germans nascuts en el si d’una família que regenta L’Amic del Pescador, una botiga de pesca i armeria. Allà hi passaven moltes estones i donaven un cop de mà en el negoci. “Teníem la nostra obligació, que els ploms estiguessin plens, que hi haguessin hams, anàvem al magatzem i ho omplíem tot”, recorda Pallarès. Anys després, tres dels quatre germans es dediquen a l’armeria, que té seus a Mataró, Arenys de Mar i El Masnou. “Personalment el negoci m’agrada, estar en un mostrador, vendre i parlar amb la gent”, confessa Pallarès, que durant molts anys havia estat treballant sempre a la botiga d’Arenys de Mar.

A part del negoci d’armeria i pesca, L’Amic del Pescador ven productes de pirotècnia des de fa anys. “Venc petards des dels quinze anys, recordo que no hi havia els petards sols sinó les traques i nosaltres les desfèiem per vendre’ls d’un en un”, explica David Pallarès. A mesura que la legislació va anar canviant, L’Amic del Pescador va haver d’anar adquirint els permisos necessaris. A la botiga d’El Masnou se’n poden comprar durant tot l’any. “Normalment la gent vol petards per a un partit de futbol, per un casament, una festa d’aniversari...”, explica Pallarès. El tipus d’artefactes més desitjats són els que fan soroll, petards grossos i traques valencianes.

Però realment és per Sant Joan quan es fan les vendes més significatives de pirotècnia de tota mena. “Els petards es venen els tres últims dies abans de la revetlla”, explica David Pallarès. Afegeix que, en gran part, els nens prefereixen els explosius que fan soroll mentre que les nenes volen aquells que fan llum i són més suaus, com ara les bengales o les conegudes bombetes.

“Es venen”“Si abans el pressupost era de cinquanta euros, ara és de vint”  “Amb crisi o sense, ara per ara encara s’estan celebrant les festes en més o menys mesura”, assegura David Pallarès. És per això que no dubta en afirmar que sí que es venen petards. Ara bé, el volum de vendes ha disminuït. “Abans la gent podia tenir un pressupost de cinquanta euros i ara el té de vint, és un seixanta per cent menys”, explica David Pallarès. Una de les proves és que cada cop se senten menys petards abans de Sant Joan, segons el venedor de L’Amic del Pescador. “Abans els nens i nenes quan recollien algunes pessetes o euros venien a buscar els xinos, les piules, les bombetes, les bengales...”, diu Pallarès. També ha canviat el tipus d’artefacte que es ven. “No es compren tants coets ni fonts grosses sinó el petardet petit per al nen”, opina.

APUNTS

Defineix-teNo em puc definirUn llibreNo llegeixoUna pel·lícula“Top Gun” de Tony ScottUn viatgeUna caravana i carretera i mantaUn petardEl Mistral, és una bateria de llumUn somniAnar a Aspen a esquiar