Xavier Martín, l’artista d’interiors

Interiorista

El Nadal també inspira els creadors. Coincidint amb l’època nadalenca, Xavier Martín ha col·laborat amb el pastisser Claudi Uñó per dissenyar un torró original, dual i constructivista per a fer les delícies dels mataronins. Aquest, però, és només un dels tants projectes que l’interiorista mataroní ha realitzat en el transcurs de la seva trajectòria professional.“Vaig estudiar a l’escola universitària LAI on posteriorment vaig impartir un màster sobre aparadorisme”, explica Martín. Des dels seus inicis en el món de l’arquitectura, es va adonar que tenia predilecció pels espais interiors. Per això, va prendre aquesta via arquitectònica. “Compositivament, buscava l’atrezzo, la decoració i l’harmonia dels aparadors”. Tot i així, confessa que era la pintura el seu interès principal en l’inici del seu camí universitari. Més tard però, l’arquitectura, “que era la seva matèria pendent”, va convertir-se en la seva prioritat, explica l’interiorista. {pdf:http://www.totmataro.cat/portal//images/stories/pdf/tot perfils xavier martin.pdf}Fa set anys que es va establir com a professional lliure i en aquest temps ha fet projectes molt representatius tant a Mataró com a Barcelona o Nova York. “L’evolució que he experimentat és molt positiva encara que sempre es pot demanar més”. Del conjunt dels seus projectes realitzats, Martín es queda amb els treballs més petits. “ Hi ha vivendes que no han sortit publicades, per petició, que són fascinants”. El seu estudi a la Riera de Mataró és només un petit reflex del que Xavier Martín és capaç de fer. Assegut en un taburet blanc, com el color de totes les parets de la sala, l’interiorista explica la naturalesa de les seves obres. “Intento fer obres molt vives que no passin de moda. I, alhora, que tinguin molta personalitat encara que aparentment puguin semblar senzilles”, assegura Xavier Martín.

“Els clients no sempre entenen el projecte”

“Per entendre el projecte hem de partir de les necessitats del client però sense oblidar el disseny”

El treball de Xavier Martín és un procés llarg que passa per diverses fases i que, moltes vegades, topa de cara amb la visió que tenia el client sobre el projecte.  L’estil de l’interiorista mataroní és innovador,  avançat i arriscat i, a vegades, aquesta concepció tan personal és un clar obstacle. “ Hi ha incomprensió per part d’alguns clients” declara. A més, en una ciutat com Mataró, la gent aposta “per allò segur, és a dir, no arrisca i llavors la teva feina queda molt limitada”, concreta Martín. D’altra banda, una altra de les barreres més freqüents és el pressupost. “En molts projectes has de fer autèntiques merevelles per aconseguir conciliar l’estil i el disseny que vol el client amb el pressupost que s’hauria de destinar a aquell projecte en concret”. 

Apunts

Defineix-teSóc una persona molt oberta i extrovertida. A més en el meu treball sóc molt minuciós i sorprenent.Un llibre‘Elogio de la sombra’ de  Junichiro TanizakiUna pel·lícula‘Los pájaros’ de Alfred Hitch­cockUn viatgePer la seva natura m’agradaria viatjar a Oceania i, per la seva arquitectura, Xina, Dubai, Shangai o Àsia.Un arquitecteZaha HadidUn somniGaudir de la meva feina, dels meus projectes i obres i poder continuar treballant del que m’agrada.