Maria Josep Recoder, mataronina al campus

Periodista, professora, política i adjunta als vicerectors de la UAB

Al segon pis de l’edifici del rector de la Universitat Autònoma de Barcelona hi ha un despatx amb una gran finestra amb vistes al campus universitari. Les parets estan farcides de cartells de Les Santes emmarcats, un quadre del mataroní Xavier Ubach i alguns dibuixos de Palafrugell. En un moble de fusta reposen dues fotografies: un pare amb dos fills i uns amics a França. És el despatx de Maria Josep Recoder on passa moltes hores al dia.“Vaig estudiar ciències de la informació, que se’n deia aleshores, en l’especialitat de periodisme”, diu Recoder. La carrera durava cinc anys. En acabar va fer la tesi de llicenciatura, el que s’anomenava tesina. “Immediatament després d’acabar-la vaig anar un any a viure a París amb una beca del govern francès”, explica la periodista. Allò li va permetre obtenir el Diploma d’Estudis Aprofundits. Després va fer el curs de doctorat i finalment oposicions per a ser professora titular de la universitat. Avui dia està dins de l’òrgan de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona amb un càrrec de nom molt llarg: Adjunta als vicerectors d’Estudis i de Qualitat i d’Ordenació Acadèmica per a la Qualitat de la Docència i les Escoles Adscrites.{pdf:http://www.totmataro.cat/portal//images/stories/pdf/tot perfil recoder.pdf}Així doncs, d’estudiant de periodisme va esdevenir professora universitària: va passar de la comunicació a la docència. “Sempre havia pensat que seria periodista, que aniria a fer entrevistes”, reconeix Maria Josep Recoder. Durant la seva carrera, en realitat, ha combinat les dues activitats ja que ha estat en diversos mitjans com la revista del Maresme, El Punt o La Vanguardia. Sense anar més lluny, ella és una de les persones que ha fet possible la creació de Mataró Ràdio. A més, Recoder va ser regidora per CiU a l’ajuntament de Mataró.

“Vaig deixar La Vanguardia per ser regidora”

“Escrivia unes columnes a les pàgines centrals de color salmó”

Durant quatre anys de la seva vida, Maria Josep Recoder va canviar el periodisme per la política. “Vaig ser regidora a l’Ajuntament a l’oposició del 2003 al 2007”, explica la professora universitària. En aquells moments ella treballava al diari La Vanguardia. “Hi havia unes columnes en les pàgines centrals, aquelles de color salmó, i cada dia algú d’una ciutat parlava de la seva”, afirma Recoder. Ella parlava de Mataró, la seva ciutat natal. Però ho va deixar per la política: “Em vaig presentar en unes llistes electorals i vaig fer de regidora des de l’oposició, si parlava de la meva ciutat podia utilitzar la columna”, diu la periodista. Per una qüestió de principis i coherència professional, Recoder va canviar els fulls del periòdic per la veu al consistori.

Apunts

Defineix-teSóc profundament perseverant, lleial i molt treballadoraUn llibre“La noche de los tiempos”, de René BarjavelUna pel·lícula“Carros de fuego”, de Hugh HudsonUn viatgeM’agradaria anar a Canadà pels espais, per la sensació d’estar en contacte amb la natura. Sempre tornaria a ParísUn periodistaTom WolfUn somniVeure que els meus fills es converteixen en homes de profit