Manuel Cuyàs, l’opinió periodística

Periodista i adjunt a la direcció d’El Punt de Barcelona

El pas de Manuel Cuyàs per la universitat va estar força allunyat de la facultat de periodisme. Va estudiar història de l’art i, per llavors, el seu futur semblava anar per un camí molt diferent del que ha sigut en realitat. “Em pensava que seria gestor cultural”, confessa Cuyàs. De fet, ho va ser durant uns anys a l’ajuntament de Mataró i després als Jocs Olímpics, a l’olimpíada cultural. A més, també va ser professor d’història a l’escola Freta durant vuit anys “Ser mestre m’agradava molt però era molt cansat i molt repetitiu”, opina Manuel Cuyàs.  Tot plegat va ser en paral·lel amb el periodisme, professió a la que es va dedicar, finalment. “Primer era per afició a la revista del Maresme i quan em van dir que no ho feia malament vaig buscar un lloc on em volguessin”, explica Manuel Cuyàs. Aquest lloc va ser el diari El Punt, en el que va ser col·laborador. “L’any 94 em van cridar quan van fer l’edició d’El Punt del Maresme i em van fer fix a la plantilla”, diu el periodista. Tant és així que va acabar com a director adjunt d’El Punt, càr­rec que manté en l’actualitat.{pdf:http://www.totmataro.cat/portal//images/stories/pdf/tot perfil cuyas.pdf}El fet és que, sense haver-s’ho plantejat des de bon començament, el periodisme és la professió de la seva vida i assegura que ho passaria pitjor si hagués sigut gestor cultural. “Trobo que el periodisme escrit és un dels millors oficis que hi ha”, afegeix Cuyàs. A més, la seva situació laboral el complau. “Fer cròniques i reportatges em permet escriure de la manera que em sembla més bona, correcta, entenedora, plàstica i periodística”, opina el director adjunt d’El Punt. Un dels altres aspectes del periodisme que l’apassiona és la immediatesa del seu producte: “M’agrada la rapidesa i el meu ofici em va bé, és allò de pensar, escriure, publicar i rebre la resposta del públic”, explica Manuel Cuyàs.

“En uns anys el diari serà arcaic”

“Cada cop s’escriu i es llegeix més però el suport paper s’està acabant”

Malgrat les meravelles que explica Manuel Cuyàs del periodisme escrit, opina que existeixen limitacions en la seva professió: “Hi ha una certa falta de projecció perquè el periodisme escrit va molt de baixa”, opina. És conscient que, malgrat que escriure un article en un diari és molt immediat, en comparació amb un llibre, escriure un article a internet és encara molt més ràpid. “Amb això d’internet, els blogs i els correus electrònics la gent escriu i llegeix com mai ho havia fet”, diu el director adjunt d’El Punt. No obstant, el diari convencional en format paper es llegeix cada vegada menys. “El diari està destinat a desaparèixer, és car i quan veus una rotativa ja veus que allò no pot ser”, afirma el periodista, que creu que en pocs anys serà un procés totalment arcaic.

Apunts

Defineix-teNo em vull definir perquè penso que això és una feina dels altresUn llibreLes obres de Josep Maria Planes Una pel·lículaM’agraden totes les d’Orson W­ells però també altres clàssics com “L’home tranquil” de John FordUn viatgeAl món hi ha llocs que tenen una força tel·lúrica, un iman, i Mèxic n’és un.Un periodistaJosep PlaUn somniQue aquest país meu, Catalunya, deixi d’estar habitat per tots els friks que hi ha i siguem un país seriós