Roger Pera, el dret d’actuar

Ha fet teatre, televisió, ràdio, cinema, doblatge i formació

El passat dissabte 4 d’octubre es va celebrar el Correllengua’08. La veu que va llegir el manifest d’enguany podria haver sigut de Mat Damon, de Leonardo Di Caprio, d’Eminem o de Tobey Maguire. De fet, de tots ells i molts altres: Roger Pera els ha doblat a tots en alguna ocasió.

Però tot i començar a fer doblatge als 8 anys, teatre professional als 11 i televisió als 14, Roger Pera tenia reservat per a si mateix un altre futur: “Em vaig passar la infància i l’adolescència pensant-me que seria advocat, volia estudiar dret”, afirma l’actor. Com la majoria d’actors originaris de Mataró, va entrar al món del teatre a la Sala Cabañes. No obstant, el què l’empenyia a pujar als escenaris distava de ser vocació: “Entre el meu germà gran i jo hi havia molta rivalitat i vaig entrar a la Sala Cabañes perquè ell hi anava”, explica el doblador. Per a ell l’espectacle va començar, mai millor dit, com un joc de nens. “Però va arribar un punt, amb Poble Nou, que em vaig adonar que el joc ja s’havia fet molt gran”, diu Roger Pera. A partir de llavors l’espectacle va esdevenir la seva professió.

Per arribar a dalt de tot, la formació de Pera ha sigut més aviat autodidacta, especialment gràcies al doblatge. “Observes molts bons actors i veus una escena tres o quatre vegades, les mirades, les carícies, un t’estimo”, afirma el doblador. A més, no creu en els estudis teatrals de masses: “Sóc més partidari de cursos, crec que cada actor ha de tenir el seu propi mètode”, opina Roger Pera.

Escenaris, direcció, càmeres, micròfons i fins i tot aules. Pera representa l’espectacle en la màxima expressió. No hi ha res que se li resisteixi. O sí? “Tinc una espina clavada, m’agradaria tocar bé un instrument, el piano, per exemple, i treure un disc propi”, confessa l’actor.

{pdf:http://www.totmataro.cat/portal//images/stories/pdf/tot perfil roger pera.pdf}“Ser fill de és una espasa de doble tall”

“He d’agrair al meu pare que amb tres anys anava al teatre Romea a veure’l”

Roger Pera és un dels sis fills de l’actor Joan Pera, la veu de Woody Allen. “Té les seves coses bones i dolentes”, diu Pera fill. Ell lamenta que, sobretot en la joventut, el fet de ser fill de faci que alguns l’hagin anomenat endollat. “El meu pare i jo som totalment diferents, tant en la vida com a l’hora de treballar”, assegura l’actor. Així mateix, explica que des de molt petit anava a veure’l al teatre. “M’agradava dir-li a la dona del costat que jo era el seu fill”, recorda. Entre altres coses, créixer a la llar de Joan Pera ha permès a Roger Pera conèixer el teatre des de dins. “Ell em va ensenyar a estimar el teatre, és un actor que té àngel a l’escenari, crec que ho he heretat d’ell”, diu. Sigui com sigui, assegura que per a ell, mai ha sigut un problema ser fill de.

Apunts

Defineix-teSóc apassionat, romàntic, lluito, m’equivoco, em torno a aixecar i aprenc dels errorsUn llibre“El guardián entre el centeno”, de J. D. SalingerUna pel·lícula“Un lugar en el mundo”, d’Adolfo AristarainUn viatgeFer la ruta 69, creuar d’una banda a l’altre d’Estats Units en un cotxe descapotableUn actorSean PennUn somniPassar-m’ho bé i fer-ho passar bé als altres