Toni Roy, de pujada i vertical

Seleccionador d’escalada de la federació espanyola

Descarrega el pdf

Tot va començar a l’adolescència, quan Roy va començar a escalar per afició amb els amics durant els caps de setmana. Avui dia, és el responsable de l’escalada a nivell estatal. “El meu paper no és tant d’entrenador, sinó de gestió”, diu Toni Roy. La seva entrada a la federació va ser casual, com explica ell mateix: “Buscaven una persona que no estigués al món elitista i tancat de l’escalada, sang nova, i casualment passava jo per allà”, afirma. El van designar team manager, és a dir, el responsable de l’equip en les competicions. “És el delegat de l’equip, qui organitza els viatges i va amb l’equip”, puntualitza Roy.  

Però aquesta no és la seva única feina a la federació espanyola, actualment. Entre els seus càrrecs és seleccionador des de principis d’aquest any. “He d’escollir qui ens enduem i qui competeix a les competicions internacionals”, explica l’escalador. De fet, Toni Roy va agafar el relleu de Toti Valés, l’anterior seleccionador, que també és de Mataró. “Quan ell va plegar em va proposar seguir amb el seu càrrec i la federació ho va acceptar”, explica el team manager.

Toni Roy dedica tot el seu temps a l’escalada: és monitor, treballa a la federació i és representant comercial de diverses marques de material d’escalada. “Fins l’any passat era propietària d’una empresa de teixit que finalment vaig tancar per poder treballar en feines relacionades amb l’escalada”, diu el seleccionador. A més, Roy dedica molts esforços per unir l’escalada i la seva ciutat, la capital del Maresme. “Una de les meves il·lusions és aconseguir portar una competició internacional a Mataró”, confessa l’escalador. A la pràctica ja han començat els diàlegs amb l’Ajuntament, que de moment no tanca les portes a un projecte d’aquestes característiques.

“Tenim pendent vendre el producte”

“Els organismes no hem sabut transmetre l’escalada”, afirma Toni Roy

 Una de les mancances de l’escalada esportiva, segons el seleccionador de la federació estatal, és la mala comunicació que s’ha fet fins ara. “Des de les organitzacions i la federació no hem sabut vendre o oferir una imatge al públic general”, opina Toni Roy. El ressò d’aquest esport és reduït, especialment si es té en compte la quantitat d’escaladors que practiquen aquest esport. El team manager d’escalada de la federació espanyola creu que “la clau és vendre el producte a través dels mitjans i especialment la televisió”. En aquest sentit, Roy compara l’escalada amb el surf per les imatges que projecten i els estils de vida que comporten. Afortunadament, la federació internacional està tramitant l’entrada de l’escalada esportiva als Jocs Olímpics, un procés llarg però esperançador.

APUNTS

Defineix-teEm considero molt normal i enamorat del què faig. No faig les coses a mitges, sinó que m’entrego al cent per centUn llibre “El noi del pijama de ratlles”, de John BoyneUna pel·lícula“Amélie”, de Jean-Pierre Jeunet Un viatgeTornar a algun país de l’Àfrica negraUna via d’escaladaMargalef, a Tarragona, pel lloc, l’entorn, la roca... Hi ha llocs molt bons perescalar però com a Catalunya enllocUn somniEl reconeixement de l’escalada com a esport