Lluís Hugas, gegants i campanes

Geganter i campaner major de Santa Maria

Descarrega't el pdf

Lluís Hugas és membre de la colla dels gegants de Mataró des de fa 34 anys, tot i que en aquell moment les figures eren diferents. “Abans anàvem amb uns gegantons pel món que eren de tija”, explica Hugas. A més, també és geganter de Solsona, zona amb la que té molta relació.   

Hugas explica que als gegants hi havia un mite: en Robafaves. “Quan jo vaig entrar de geganter necessitaven un portador per en Robafaves”, afirma el geganter. En aquella època encara els anomenaven “portadors mercenaris” perquè cobraven per portar gegants. Hugas va començar portant en Robafaves però actualment pot anar variant. “Hi ha una colla que es va regenerant, que va portant nova gent i hi ha dies que et toca una figura i dies que te’n toca una altra, es reparteix molt més”, assegura Lluís Hugas.

Però a banda de portar gegants, Lluís Hugas és campaner. De fet és l’encarregat del campanar de Santa Maria. Tot va començar a mitjans dels anys 70, quan s’engegaven les Santes. Hugas i els companys que organitzaven la Festa Major van anar a Santa Maria a fer una petició poc usual. “Vam parlar amb el campaner i el rector per recuperar els tocs per Les Santes i que no es trenquessin les tradicions”, explica Hugas. Fins llavors només es tocava la vigília de les Santes però aviat va canviar. “Mica en mica vam anar recuperant tots els tocs i vam anar seguint una pauta”, relata el geganter. Així, Les Santes van tornar als campanars. Prova d’això és el toc de barram i repicada, el preferit d’Hugas, que es fa cada any a Santa Maria el 26 de juliol a les dues del migdia. Els tocs de campana recuperats van augmentar i es van repartir en les diferents diades de l’any. Hugas seguia al front del campanar de Santa Maria. “De cop i volta em vaig trobar que el responsable del campanar era jo”, afirma Hugas

“El Foment recolzava les primeres Santes”

“Intentàvem que els números sortissin de tot arreu”, afirma Lluís Hugas

Les Santes, la festa major de Mataró, és avui dia un esdeveniment de masses, tant pel què fa a l’organització com a l’assistència del públic. Però no sempre ha estat així, com explica Hugas: “Cap a l’any 74, quan vam començar Les Santes, jo estava amb aquell col·lectiu i havíem de cobrir moltes coses”, explica el responsable del campanar de Santa Maria. Uns quants havien de determinar la festa major de Mataró i es van dividir la feina de manera que cadascú s’ocupés d’unes parcel·les. “Muntàvem els bars, muntàvem els balls, havíem de quadrar els números... ho havíem de fer tot”, diu el geganter. Aquell grup d’organitzadors, però, no estava sol, sinó que tenia recolzament. “El Foment ens ajudava i intentàvem que els números sortissin de tot arreu, era com autofinançar-se”, diu Hugas. 

APUNTS

Defineix-teIntento ser una persona anònima, procuro aixecar-me i tornar a emprendre el vol encara que tingui una batzegada, especialment pel què fa a la salut   Un llibre“Llegendes del Solsonès”Una pel·lícula“El nom de la rosa”, de Jean-Jacques AnnaudUn viatgeHe anat en tres ocasions al Nepal a fer ascensions i m’agradaria tornar-hi amb el meu fill  Un gegantEn Robafaves, però me’ls estimo totsUn somniViure suficients anys per veure si l’evolució de Les Santes continua mantenint la seva essència i no es deixa portar pel sistema comercial