Albert Illa, el temps de bàsquet

Entrenador del primer equip de la UE Mataró

Veure el perfil en pdf 

Albert Illa va començar a jugar a bàsquet a l’escola Pia Santa Anna, el centre on estudiava. Amb tant sols 9 anys va passar a l’equip de Mataró, on va estar jugant durant deu temporades. Després va entrar com a jugador a la lliga ACB de bàsquet, on va estar en diversos equips. “Vaig començar a l’Hospitalet i després vaig anar a l’equip de bàsquet de l’Espanyol”, afirma Illa. Després va anar a parar a Girona, posteriorment al Mayoral Maristas Màlaga (l’actual Unicaja Màlaga) i finalment a les Canàries.Però en tot aquell temps i després de passar per tants equips diferents, Illa no va oblidar l’equip on va formar-se: “Tenia clar que si mai entrenava volia tornar al Mataró”, recorda el jugador. I així va ser. Illa va tornar al Mataró per entrenar. “He fet moltes coses, sempre dic que he estat com a urgències en un hospital: he portat sub-21, he portat moltes categories, i també he coordinat. He fet una mica de tot”, explica el jugador. Ara per ara, Albert Illa és director tècnic de la Unió Esportiva Mataró (UEM).Però això no és tot. L’any passat, el president del club, Joan Ventura, li va proposar encarregar-se del primer equip i Illa va acceptar el repte. “No sabíem com aniria i aquesta temporada ha anat força bé”, diu Albert Illa.Entre les tasques d’entrenador del primer equip i les de coordinació i direcció tècnica, Albert Illa ha anat acumulant una gran quantitat de responsabilitats. “Em multiplico bastant, fem el què podem i ho fem bastant bé”, opina l’exjugador. L’any que ve, Illa tindrà quatre ajudants de coordinació amb els que intentarà mantenir el nivell del club.Tanmateix, encara que no ho sembli, Albert Illa no es dedica professionalment al bàsquet en l’actualitat. Ell és llicenciat en economia i treballa en una empresa d’assegurances.

“Som una referència”

“No podem créixer més per motius econòmics”, afirma Albert IllaL’entrenador del primer equip de la Unió Esportiva Mataró és conscient del lloc on es troba el grup: “Penso que som un equip punter i de referència, fora de Mataró se’ns valora molt”, afirma. Però la realitat és força cruel. La UEM té potencial, malgrat que li falten recursos econòmics. “Si tinguéssim més partida pressupostària podríem tenir un equipàs i aspirar a més coses”, opina l’entrenador. Quan no hi ha diners s’ha de prescindir d’alguns jugadors, i aquesta és una obligació molt dolorosa. “Per motius econòmics he hagut de deixar algun jugador que ha fet molt bona temporada i que estic molt satisfet amb ell, i ho he passat fatal”, es dol Albert Illa. Reconeix que en aquests moments ho passa malament però que és injust perquè el jugador encara ho passa pitjor.

APUNTS

Defineix-teDedico molt temps al bàsquet però és absolutament secundari per a mi. Tinc moltes inquietuds a molts nivells i busco hores a la vida per fer de totUn llibre“El mal de Montano” d’Enrique Vila-MatasUna pel·lícula“Apocalypse Now” de Francis Ford CoppolaUn viatgeVam fer una gira en cotxe amb la família per Bèlgica, Holanda, París...Un entrenadorEl millor entrenador que he tingut és Guifré Gol, em va ensenyar moltUn somniQue hi hagi menys conflictes al món