Ramon Reixach, un motiu i dos camins

Historiador que ha guanyat dues vegades el Premi Iluro

Veure el perfil en pdf

 La primera llicenciatura de Ramon Reixach a la universitat va ser en economia. Després, es va doctorar en història contemporània. Per això treballa com a professor d’economia d’alumnes de batxillerat i té la història “com una afició”.De fet, a primer cop d’ull sembla una barreja força estranya i sense gaires connexions. Però Reixach sap prou bé que no és així. Les dues disciplines són molt més properes del que pugui arribar a semblar. “L’economia estudia escoles de pensament econòmic, les escoles econòmiques i vulguis que no és social, perquè està ratllant la història, la filosofia”,explica l’economista. Però després d’acabar la carrera d’economia, Reixach volia alguna cosa diferent, volia alguna cosa més. Per això va decidir buscar en un altre camí: “Vaig veure que no m’acabava d’interessar l’economia perquè em donava la sensació que anàvem repetint sempre el mateix”.

Però quin camí triar? La resposta va arribar sola: “La història em donava més respostes sobre l’economia que la pròpia economia”, afirma l’historiador. Són dues vies que porten a un mateix lloc, o com diu Ramon Reixach, “la mateixa motivació” el què el va portar a estudiar dues disciplines tan especials com la història i l’economia. Ramon Reixach va sovint al Museu Arxiu de Mataró, on dedica moltes hores, de forma voluntària, com tots els què hi col·laboren. “Ens reunim gent que tenim les mateixes inquietuds, ens agrada la història de Mataró”. A banda de conèixer gent amb la mateixa curiositat per la història i el mateix amor a la seva ciutat, Mataró, hi ha altres feines que es poden fer en aquest espai. “Pots ajudar a classificar tot el material històric de la parròquia de Santa Maria”.Ramon Reixach ha guanyat dos premis Iluro, un guardó molt important a la recerca històrica de la ciutat.

“M’agrada entendre el present”

“Nosaltres som els efectes d’unes causes passades”, afirma Ramon Reixach A Ramon Reixach l’apassiona la història. Per a ell es tracta de conèixer el passat per poder arribar a entendre el present. Ell mateix explica que “les coses no són perquè sí”, sinó que sempre hi ha una explicació històrica davant d’un fet actual. “Portem un component històric brutal, les coses no són per atzar com són ara sinó que són fruit de decisions passades que les expliquen”, assegura l’historiador. Reixach reflexiona sobre la influència del passat en l’actualitat: “Es van prendre unes decisions determinades i se’n podrien haver pres unes altres. Però van ser unes, i ara ens condicionen el present”, explica el professor d’economia. Per això, Ramon Reixach considera imprescindible l’ahir per entendre l’avui. “Per entendre el present has d’anar a buscar les causes”, diu Reixach.

APUNTS

Defineix-teSóc molt poca cosaUn llibre“Ordo socialis” de Joseph Hoffner, és una meravellaUna pel·lícula“Indiana Jones y el arca perdida”, de Steven Spielberg Un viatgeM’agrada molt Itàlia, és tan macaUn historiador Alexis de TocquevilleaUn somniQue les persones de fora que es vulguin integrar, no siguin excloses amb la paraula immigrant  i se’ls doni una oportunitat, que tots siguem mataronins sense etiquetes