Oriol Feliu, a dalt de tot

Antic anxaneta i actual cap de canalla dels Capgrossos

Veure el perfil en pdf

L’Oriol Feliu va ser un dels primers anxanetes de la colla castellera Capgrossos de Mataró. L’any de la seva fundació, el 1996, quan encara ni tant sols tenien una camisa distintiva, Feliu ja pujava al més alt dels castells, a la posició més important de la construcció humana. “De petit sabia que havia d’enfilar-me però no sabia quina era la funció de l’anxaneta, per mi significava ser un membre més, no era res especial”, recorda Oriol Feliu. Però amb el pas dels anys el casteller va arribar a conèixer el veritable significat de la posició d’anxaneta. “Per començar és la peça que es coneix més, i és la més valenta perquè puja més i a sobre és la segona més petita. Té una responsabilitat molt gran perquè és qui corona el castell”, explica Oriol Feliu.

A mida que anava creixent, l’antic anxaneta va anar canviant de posició dins del castell. “Vaig anar baixant cada cop més i he fet pràcticament totes les posici­ons”, afirma el casteller. Ara per ara és quart, tot i que en alguns castells també fa de terç.Però a banda de fer castells, Feliu també condueix els més petits com a cap de canalla. “Per a mi significa molt, realment és un orgull poder dir que he fet de les primeres anxanetes de la colla i que ara m’hagin donat l’oportunitat de dirigir la canalla”, reconeix Oriol Feliu. Actualment porta un equip de 20 nens que assagen i pugen als castells.Portar els més petits no és fàcil. Calen moltes hores d’assaigs i dedicació. “És molt difícil que una persona tan petita i amb certa poca força, s’enfili tan amunt, s’han de saber uns trucs i unes tècniques”, assegura el cap de canalla. Però el cert és que la il·lusió i les ganes dels més petits fa que sigui menys feixuc. “És dur però s’ho passen tan bé que ni se n’adonen, tot i que acaben baldats”, explica Oriol Feliu.

“Són meravellosos”

Oriol Feliu: “La Mariona va ser un cop molt dur però els ha donat força per seguir”El cap de canalla està encantat amb la feina amb els menuts. “N’hi ha poques com aquesta: mai et diuen que no, sempre fan el que dius, aprenen, s’interessen, són genials”, assegura Oriol Feliu. El casteller hi és des dels inicis, així que pot valorar l’evolució dels Capgrossos: “Cada any hi havia nous reptes, no era com les altres colles que s’estanquen o un any tenen castells fluixets, sinó que cada any hi ha hagut una evolució sense parar, exceptuant el 2006, quan va morir la Mariona”, diu el cap de canalla. Allò va ser un cop molt dur que va afectar tota la colla, però especialment als més petits. “Estic segur que cada castell que pugen pensen en ella. Potser això els ha donat força per seguir fent castells, que era el que li agradava a la Mariona amb bogeria”, explica Oriol Feliu. 

APUNTS

Defineix-teEm considero una persona molt activa, amant de l’esport, i que m’agrada més fer que no pas veureUn llibre“L’amic retrobat”, de Fred UhlmanUna pel·lícula“Ocean’s Eleven”, de Steven Soderbergh, crec que és genialUn viatgeFa tres anys vaig anar a l’Àfrica a escalar el Kilimanjaro amb el meu pare, va ser molt important per a miUna posició del castellAixecador, perquè se li dóna molt poc valor i és la petita que està a dalt de tot, quieta,  mirant-ho tot, esperant que l’anxaneta li passi per sobre. Ha de tenir molt de valor Un somniEspero seguir molt de temps amb la gent que m’envolta i arribar a fer tot el que tinc pensat fer a la vida