Josep Ibern, un corredor de fons

Nou director general de l’entitat financera Caixa Laietana

Veure el perfil en pdf

L’antic director de Caixa Laietana, Pere A. de Dòria, havia de triar un successor per quan arribés l’hora de jubilar-se. La seva elecció estava encaminada quan l’any 1991 va designar Josep Ibern com a subdirector general i cap d’oficines. El 2004, Ibern va esdevenir director adjunt. Era una aposta forta ja que el candidat és llicenciat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials, té un màster en Economia i Direcció d’Empreses i és doctor cum laude en Administració i Direcció d’Empreses. Finalment, aquest mes de març Ibern ha esdevingut director general de Caixa Laietana. “Hi ha una planificació a mig i llarg termini. El senyor Dòria ha anat preparant a una persona, en aquest cas a mi”, explica Josep Ibern, ja en possessió del màxim càrrec de l’empresa. Ell mateix assegura que no és un procés que es fa “d’un dia per l’altre” sinó que és planificat: “És una trajectòria normal”, afirma l’actual director.

Tot i així, cal remarcar que la preferència de Dòria pel què fa a la seva successió no era suficient. En primer lloc calia que el Consell d’Administració de Caixa Laietana el designés director adjunt, decisió que es va prendre el 15 de gener. Però fins i tot així era necessari, encara, que l’Assemblea General de l’entitat confirmés el nomenament. Aquesta darrera prova va ser satisfactòria per a Ibern el 25 de febrer. Finalment la succeció es va materialitzar el primer dia de març. Josep Ibern va entrar a l’edifici de Caixa Laietana amb un nou càrrec que comporta més responsabilitats. “No són coses tan diferents perquè no hi ha trencaments. Porto molts anys a la institució i treballo amb el mateix equip”, afirma el director general. Ibern es considera un “corredor de fons”, i es planteja fites a llarg termini pel què fa a l’etapa de la seva direcció.

“Él factor humà és molt important, no he arribat sol”

Josep Ibern té ben clares les funcions del seu nou càrrec. “La feina d’un director és saber moure bé les peces i saber aprofitar les qualitats de cadascú”, afirma convençut. És conscient de la importància del treball en equip i la necessitat de sentir-se bé dins d’ell. “Em sento molt recolzat per la plantilla: és molt important el factor humà, no he arribat aquí sol”, explica Ibern. Així mateix, creu que dues mans fan poc. Cadascú ha d’aportar el que pugui augmentant les mans que cooperen. A més, el director de Caixa Laietana és generós a l’hora de traspassar coneixements als treballadors del seu voltant: “Vull estar rodejat de gent que en sap més que jo, per això vull formar els del meu voltant”, assegura Josep Ibern, que dedica gran part dels seus esforços a focalitzar el seu equip.

Apunts

Defineix-teSóc una persona força senzilla, gens amant de parafernàlies, un esportista de fons. M’agrada molt guanyar però sé perdre. Dedico molt esforç a la feinaUn llibre“Himalaya 1996”, sóc un llegidor de National GeographicUna pel·lícula“El nombre de la rosa” d’Umberto EcoUn viatgeEl millor país per veure història és Egipte i hi he estat cinc vegades Un economistaJohn Kenneth GalbraithUn somniQue Caixa Laietana es pugui projectar, si cap, encara amb més impuls en els propers 145 anys