Berta Cantó, sacrificis per guanyar

Jove nedadora professional del Centre Natació Mataró 

Veure el Perfil en pdf 

Els pares de la Berta van portar la seva filla a fer un curset de natació, com la majoria de nens, perquè aprengués a nedar. Posteriorment, per motius laborals la petita havia de fer alguna activitat extraescolar. La piscina va ser la seva elecció. Així, cap als 7 anys va entrar a l’Escola de Natació, on passava bones estones. “No m’ho plantejava. Hi havia d’anar i com que tampoc m’ho passava malament...”, assegura la Berta. Més endavant, en categories superiors, la nedadora va començar a prendre consciència del què feia i a estar convençuda que li agradava. Ara, l’objectiu de la jove ja no és tan sols passar-s’ho bé: “He d’anar a entrenar per aconseguir coses, sinó al sofà no s’aconsegueix res”, explica Cantó.

En la seva trajectòria, la Berta ha aconseguit diverses medalles: la recompensa a les hores dedicades. Perquè, de fet, arribar a dalt de tot implica treballar dur. “A vegades passes mals moments. Has d’entrenar cada dia, tant si et trobes bé com si no. Al matí tothom té son i és molt fàcil apagar el despertador. Has de fer un esforç”, afirma Cantó. Així doncs, la jove esportista ha de renunciar a moltes coses a canvi de la natació: nits de festes, hores de son, vacances... Un sacrifici darrere l’altre. És difícil, però la Berta ho té molt clar: “Valoro tot el que he guanyat nedant i em compensa tot el que he perdut”. Un dels altres elements clau de la natació professional són els nervis en les competicions. “Algunes vegades puc dominar la pressió però d’altres no”, assegura la nedadora.

Actualment, la jove de 18 anys compagina el seu esport amb el primer curs de filologia clàssica a la universitat. El seu objectiu és seguir nedant, com a mínim, fins acabar els estudis universitaris. “Cada vegada es complica més perquè he de dedicar-hi més hores”, afegeix Cantó.

“He guanyat en disciplina”

Ser nedador professional requereix molts esforços i molta dedicació. Però la Berta assegura que no se li fa tan difícil com sembla: “De petita comences un dia a la setmana. Després dos. Vas pujant i és molt progressiu”, afirma la jove nedadora. Però el que realment valora la Berta són els valors que s’aprenen quan es practica un esport d’aquesta manera. “T’inculquen uns valors que no t’ensenyarien en un altre lloc: puntualitat, tenir un compromís... Això et servirà a la vida”, comenta Cantó. Però els beneficis no s’acaben aquí: “Fas esport i et cuides mínimament”, afegeix la nedadora. Per tot això, la Berta assegura que no podria deixar la natació ara mateix: “Si ho hagués de deixar de cop ho passaria molt malament. Tindria moltes hores que no sabria com omplir”, reflexiona la jove esportista.

Apunts

Defineix-teSóc treballadora, normalment molt perfeccionista i tímidaUn llibre“Firmin: Aventuras de una alimaña urbana”, de Sam Savage. Va sobre una rataUna pel·lícula“Moulin Rouge”, de Baz Luhrmann. És molt macaUn viatgeEl 2004 vaig anar a Rússia. Em va agradar molt perquè són europeus però alhora diferentsUn nedadorM’agrada molt Laure Manaudou, tot i que últimament està fent moltes tonteriesUn somniPoder viatjar per tot el món