Toni Domenich, l’exemple de l’altruisme

Organitzador del tradicional passeig eqüestre dels Tres Tombs

Veure el perfil en pdf 

Els Tres Tombs és un dels actes populars més curiosos de la ciutat. Durant un matí una vuitantena de cavalls i genets passegen per un recorregut de la ciutat que repeteixen tres vegades. Els amos d’altres mascotes tanquen la comitiva. En un punt determinat del trajecte un membre de l’església beneeix els participants. Aquesta celebració pretén honorar Sant Antoni Abat, patró dels animals. Cada municipi decideix el dia concret de la desfilada, tot i que el dia assignat en el santoral és el 17 de gener.

Enguany Mataró reviurà Els Tres Tombs el diumenge 20 de gener. L’organitzador d’aquest acte, Toni Domenich, és qui el fa possible, juntament amb el personal de la junta, des de fa cinc anys consecutius. I malgrat la senzillesa del bell espectacle, la feina que hi ha al darrere  no és bufar i fer ampolles: “S’han de demanar permisos, coordinar-se amb l’Ajuntament, contractar ambulàncies, preparar les assegurances, els cartells de propaganda, els obsequis i, el més complicat, buscar els diners”, enumera Domenich. Tot plegat es començava a preparar el mes de setembre. Però des de fa dos anys s’ha pogut escurçar el temps de preparació gràcies a l’Ajuntament: “Abans ens passàvem tres o quatre mesos buscant el pressupost. Teníem molts problemes amb els diners i fins i tot vam haver de posar-ne de la nostra butxaca”, assegura en Toni. Des de llavors van decidir parlar amb l’Ajuntament, que va accedir a crear un conveni pel qual s’encarregaven d’una part important dels diners. “L’ajuntament ens ha tret un pes de sobre. Ja no hem de fer la feina feixuga durant mesos”, afirma l’organitzador de l’esdeveniment. No cal oblidar, però, que Els Tres Tombs són possibles gràcies a l’esforç desinteressat de persones com en Toni.

“Crec que es podria ajudar més als genets”

Els organitzadors d’Els Tres Tombs no reben diners a canvi de les hores de feina. Els diners que arriben a la junta es destinen exclusivament a evitar pèrdues. Però el que menys agrada a Domenich és la situació dels genets: “Per a molts és una despesa venir fins a Mataró. Han de llogar cami-ons, furgonetes... Crec que se’ls hauria de subvencionar el trasllat, però amb la nostra economia no ens ho podem permetre”, explica en Toni. Ell és el màxim exemple del voluntariat: viu a la Vall de Boí i, en ser el màxim representant de la junta ha de donar la cara. “Hi ha coses que es poden fer per internet. Però hi ha tràmits que m’obliguen a venir a Mataró”, confessa l’organitzador. Recorre, doncs, uns 700 quilòmetres per assegurar una gran festa als mataronins.

Apunts

Defineix-te Sóc una persona oberta, altruista. M’agrada fer coses sense la necessitat de res a canvi, només per la satisfacció personal. Veure que la gent participa em fa sentir gratificatUn llibre: No m’agrada llegirUna pel·lícula: “Desafío ártico”Un viatge:M’agradaria conèixer els Estats Units. Sempre m’han cridat l’atenció.Un animal: El gos, perquè sempre n’he tingutUn somni: Tenir una vida tranquil·la sense haver-me de preocupar d’arribar a fi de mes