Mascotes: s'intensifica la campanya d’adopcions dels GPPs

SPAM i Daina s'alien amb SegurArtic - Catalana Occidente per oferir de manera gratuïta, durant el primer any, l’assegurança de responsabilitat civil

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dilluns, 07 Octubre 2019 11:46

Especials 2017/2019, Gos adopcio

Cada mes, entren als refugis de la SPAM un gran nombre de gossos dels anomenats potencialment perillosos (GPP). Actualment, del total de gossos acollits als seus centres, representen un 48,5%. A l'hora d'adoptar-los, hi ha una gran diferència entre ells i la resta d'animals, ja que el seu estigma i les traves amb què es troben els possibles adoptants fa que moltes vegades n'acabin escollint un altre. D'aquesta manera, els gossos s'acumulen als refugis i amenacen de col·lapsar-los.

Incentius per adoptar un gos potencialment perillós

Per evitar que aquests gossos col·lapsin els refugis, la SPAM i Daina van llançar la campanya, "Confia en mi", per facilitar-ne l'adopció mitjançant diferents bonificacions. Ara s'ha reforçat amb la col·laboració de SegurArtic - Catalana Occidente, que ofereix avantatges amb l’assegurança de responsabilitat civil, que és obligatòria per llei.

Especials 2017/2019, Gos adopcio

Adoptar un gos d'una raça potencialment perillosa no és senzill. Més enllà de l'estigma negatiu que tenen, s'hi ha de sumar la llista de requisits que han de complir els adoptants (descrits a la Llei 50/1999, de 23 de desembre, i el decret que la desenvolupa), fet que encara dificulta més que se'ls doni una segona oportunitat. D'aquesta manera, els animals es van acumulant als centres i poden acabar col·lapsant-los.

A la SPAM calculen que cada mes els arriben de mitjana 13,3 GPP. Actualment, dels 225 gossos acollits als tres refugis que gestiona l'entitat (Cal Pilé, Can Moret i CCAAC Barcelonès), 109 són d'alguna de les races que formen part del grup (48,5%). Dels 160 acollits durant el 2018, encara n'hi ha 26 que no han estat adoptats (un 16,25%); de la resta, 77 van ser adoptats (48,12%), 55 van ser retornats als seus propietaris (34,37%) i dos van ser sacrificats per indicació veterinària (1,25%).

Amb la intenció de trencar amb el seu estigma social i igualar les oportunitats dels GPP davant d'una família adoptiva, s'han impulsat diferents mesures que pretenen ajudar els qui decideixin quedar-se'n un.

Beneficis en l'adopció
El cost per a qui vulgui adoptar un gos d'aquesta categoria a la SPAM és de 10 €  (la SPAM assumeix el cost d’esterilització, identificació, vacunes i desparasitació). A més, bonifica el psicotècnic i facilita l’adaptació del gos a la llar a través de l’equip etològic.

A aquestes facilitats s'hi sumen les que ofereix  SegurArtic - Catalana Occidente, gràcies a la seva col·laboració amb la protectora. Així, el primer any de l’assegurança de responsabilitat civil (que en general pot tenir un cost de 60 €) serà gratuït per a totes les persones adoptants en qualsevol dels tres refugis que gestiona l’entitat. Els anys següents, la companyia facilitarà l’assegurança amb preus reduïts.