Anar a l’escola durant la guerra

"Petites i grans van anar juntes a escola durant el conflicte, entre el 1936 i el 1939"

  • Redacció// Foto: cedida
  • Dijous, 12 Novembre 2015 10:56

Foto antiga 2014/2015, foto antiga-anar a l'escola (edicio 1697)
La guerra civil va tenir un impacte total a tots els nivells de la societat. Va trasbalsar milers de famílies i, en conseqüència milers d’infants. A la fotografia, cedida per Ana Iñíguez, s’hi veuen dues noies de l’escola que hi havia al Puerto Rico. Són “la meva mare i la meva tieta, els pares de les quals van emigrar a Catalunya a principis del segle XX”.
Segons Iñíguez, aquesta fotografia “data de finals de la guerra civil, cap a l’any 1939 segurament”.  Petites i grans van anar juntes a escola durant el conflicte, entre el 1936 i el 1939, una escola només per a nenes.

Evitar la guerra

Molts nens i nenes van haver de deixar d’anar a l’escola per culpa del conflicte. Elles, tanmateix, només van haver de canviar de centre i per un motiu curiós i alhora lògic. “Van començar a anar a l’escola del Puerto Rico quan va començar la guerra i un cop es va acabar, van tornar amb les monges”, on havien estat escolaritzades anteriorment. Mentrestant, però, “es considerava perillós anar a una escola de monges”, perquè molts objectius militars eren esglésies i edificis religiosos i d’aquesta manera, es protegia els petits i, durant unes hores, evitaven la guerra.