La processó històrica del dia de Les Santes

"Vestides de romanes portaven les virtuts i els martiris de Les Santes”.

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 23 Juliol 2015 10:36

Foto antiga 2014/2015, Foto antiga - processó santes (edicio 1685)

La Festa Major de Les Santes tal com la coneixem avui no té res a veure amb la del anys 60. En ple franquisme, les festes populars eren senzilles i escuetes, almenys fins que el moviment reivindicatiu en aquest sentit no es va fer notar.
Un dels moments més protocolaris era la processó del dia de Les Santes, el que per horari avui ocupa La Passada i que passejava per la ciutat les relíquies de Les Santes Juliana i Semproniana.

Aquesta fotografia, cedida per la família Albi, mostra una de les nenes que participava del seguici l’any 1961. Vestides de romanes,  “portaven les virtuts i els martiris de Les Santes”.  El vestit d’aquesta nena, filla de la família, era el “vestit de núvia de la mare reconvertit”.

Una de les més populars

La processó era molt popular i venia gent dels pobles propers i autoritats civils i militars, que recorrien els carrers del centre en una processó d’unes tres hores.
La processó va durar fins a finals dels anys 60 i els elements i vestits que es feien servir estan guardats al Museu Arxiu de Santa Maria.