Dones a la fàbrica

“A fabricar primer vestits per a nines, més tard roba infantil i fins i tot disfresses”

  • Redacció / Foto: Maria Majó
  • Dijous, 06 Març 2014 12:47

Foto antiga 2013, dones a la fabrica (edicio 1617)

A finals dels anys 80 encara eren moltes les fàbriques de gènere de punt que tenien la seva seu a la ciutat de Mataró. El 1980 el cens indica que hi havia pràcticament 7.000 obrers a la ciutat.

Si bé se n’havien perdut com a conseqüència de la crisi de finals dels anys 70, a partir de 1984 es nota un lleuger repunt que revifa les indústries petites de la ciutat.
Com és el cas de l’empresa que apareix a la fotografia, Ninis / Macla. La foto, que data de 1986, retrata el grup de treballadors que la fàbrica ocupava. Maria Majó, qui ha cedit la fotografia, recorda que aquesta era l’empresa on durant diversos anys va treballar la seva mare. Estava dirigida per Maria Assumpció Clavell i es dedicava, principalment, “a fabricar primer vestits per a nines, més tard roba infantil i fins i tot disfresses”.

Una tasca poc habitual

Confeccionar vestits i disfresses no era una tasca habitual en les fàbriques de la ciutat. Marcades històricament pel gènere de punt, era important la confecció de roba interior, de mitges i mitjons, així com també d’altres peces de roba senzilles. Aquesta fàbrica va arribar a tenir fins a 200 treballadors, una mida considerable per a l’època. Això sí, com moltes d’altres, “la majoria dels treballadors que tenien eren dones”, segons Majó.