Can Fontdevila

“El meu pare, Miquel Noè, era un treballador de l’empresa...."

Aquesta fotografia data de l’any 70. Hi apareixen deu treballadors, cinc homes i cinc dones, de la fàbrica Fontdevila i Torres, més coneguda com Can Fontdevila, situada al carrer Goya. “El meu pare, Miquel Noè, era el segon començant per l’esquerra, el més baixet de tots i amb una samarreta fosca, era un treballador de l’empresa”, explica Isabel Noè, qui ha cedit el retrat.

La foto va ser feta, segons Noè filla, al pati de Can Fontdevila, probablement durant un descans del personal per esmorzar. Els homes s’estaven dempeus mentre les dones seien per deferència, segons Isabel Noè: “Abans hi havia respecte, la dona tenia privilegis”, opina la propietària de la fotografia.

El serenoMiquel Noè era el sereno de Can Fontdevila: “Els dissabtes i diumenges anava a vigilar la fàbrica de nit, feia voltes i ja està, com si fos un policia”, explica la seva filla. D’aquella època, Isabel Noè, recorda els moments d’absència del seu pare com uns moments gens desagradables. “Jo esperava que vingués el cap de setmana per anar a dormir amb la meva mare perquè el meu pare arribava a les sis o les set del matí”, explica rient la filla del sereno de Can Fontdevila.