Cercavila

“Era l’equivalent de l’acte “anem a tancar” d’ara....

La família Robafaves i els Capgrossos de Mataró feien la cercavila de tancament de les Santes l’any 1973. “Era l’equivalent de l’acte “anem a tancar” d’ara, llavors l’últim dia anaven a les “hermanitas de los pobres”, era habitual visitar els avis”, explica Marcel Estrems, propietari de la fotografia. Ell apareix a la imatge, a la dreta, just darrera de la nena del centre, que era una antiga veïna d’Estrems. “La foto la va fer el meu pare, Francesc Estrems”, especifica qui ha cedit la imatge. Estrems fills creu, per la fesomia de la Geganta, que els gegants encara lluïen la restauració de l’any 1964.

Al franquisme

Quan va ser feta la fotografia, encara faltaven dos anys perquè s’acabés el règim franquista. Segons Estrems, la dictadura va interferir molt en el desenvolupament de Les Santes. “Eren festes més religioses i vinculades al poder, l’acte central era la missa”, comenta Marcel Estrems. D’altra banda, amb l’arribada de la democràcia, es van convertir en festes populars.

Prova d’això és la poca gent que seguia els gegants l’any 73, com s’observa al retrat. Només cal comparar aquesta imatge a les multituds de cercaviles actuals.