Nenes de comunió

“Érem un grup de la classe del col·legi Les Franceses que fèiem la comunió...."

Margarita Lladó, la segona de les nenes començant per la dreta, a primera fila, ha cedit aquesta fotografia antiga del dia que va fer la comunió, l’any 1948. “Érem un grup de la classe del col·legi Les Franceses que fèiem la comunió, aquell any vam fer-la les més grans i l’any següent les que quedaven”, especifica la propietària de la imatge. Així, per exemple, les tres nenes de primera fila que feien d’àngel eren menors i van haver d’esperar a l’any següent per a fer la comunió.

La fotografia està feta a la mateixa escola amb els familiars al darrere. Lladó explica que les famílies feien un dinar a casa, enlloc de les grans celebracions d’avui dia. Això sí, la celebració a l’escola no faltava mai: “Després de la comunió vam fer un esmorzar amb les monges d’allà, amb xocolata desfeta i melindros”, explica Lladó. Afegeix que se’n recorda perquè es va tacar el vestidet blanc de xocolata.  

Amb nensAl retrat de les nenes, també s’hi pot veure algun nen. Lladó explica que era normal fins aquella edat, els set anys. “Podien venir a l’escola fins la comunió però llavors havien de marxar als Maristes o als Escolapis, a una escola només de nois”, diu Lladó.