Missa de Santes

"El cor de la Missa de Santes de l’any 1949".

Bartomeu Llagostera va cedir aquesta fotografia antiga en la qual s’hi pot veure el cor de la Missa de Santes de l’any 1949. L’ofici litúrgic se celebra cada 27 de juliol a la Basílica de Santa Maria a les deu del matí.

El conjunt està format per solistes professionals i un cor d’unes 150 persones amateurs que assagen durant tres mesos per cantar a la diada de Les Santes. Tot i això, l’any 1966 es va gravar la composició musical i en aquella ocasió es va comptar amb la participació del cor i l’orquestra del Gran Teatre del Liceu. Aquest fet va esdevenir històric gràcies a l’impacte que va tenir el cor a la ciutat.

De GlòriaEl cant entonat durant l’ofici litúrgic és la “Missa de Glòria”, composada per Mossèn Manuel Blanch i Puig el 1848. La va composar quan només tenia 21 anys i era alumne de Jaume Isern, qui el va ajudar i assessorar. La peça té clares influències italianes que en el moment que es va crear estaven molt de moda.

La composició original s’ha anat revisant. Així, si al principi estava pensada per a quatre solistes, doble cor i orquestra, avui dia s’interpreta amb cinc solistes. La peça religiosa s’interpreta gràcies a un permís especial del Vaticà.