De Mataró a Utah: un any als Estats Units

Coneixem a la Clara Pous, una jove que va realitzar una estada d'un any a Utah mentre estudiava primer de Batxillerat

Utah

Submergir-se en una nova cultura, conèixer tradicions diferents, tocar el violí en una orquestra, fer amics d'arreu del món i descobrir nous indrets, són algunes de les vivències que la Clara Pous recorda amb més nitidesa de la seva estada d'un any als Estats Units. Va ser durant el curs 2014-2015, quan ella estudiava primer de Batxillerat, que va decidir passar un any fora amb una nova família amb les estades que organitza el British American Institute (BAI).

Utah

El que recorda amb més intensitat de les primeres setmanes és, sens dubte, el període d'adaptació. Reconeix que va ser llarg i dur acostumar-se a una cultura, escola i família nova i que el xoc cultural va ser intens. Per una banda, va viure en una família mormona practicant, amb costums molts diferents a les que ella coneixia. Per l'altra, la casa es trobava en una urbanizació lluny de la ciutat. 

Utah

"Allà no podies sortir a passejar per la Riera amb els amics, anar a la platja o sortir de festa", relata la Clara i afegeix que les distàncies eren més llargues i s'havien de fer en cotxe. A nivell personal, a més, explica que era una persona molt familiar, cosa que va fer que s'enyorés. Tot i el difícil inici, sent una profunda gratitud i estima per la seva família americana perquè és conscient que "van lluitar molt" per ajudar-la i per fer-la sentir com a casa. 

Utah

Com "una filla més"

Durant els 10 mesos que va durar l'experiència, va establir un vincle de confiança molt fort amb la seva família perquè la "tractaven com si fos una filla més", explica. A més a més, va forjar una amistat molt intensa amb les seves dues germanes americanes i va poder gaudir de diversos viatges amb la seva família a Hawaii o a l'estat de Colorado, dos viatges que recorda amb estima i enyorança i que li encantaria repetir.

Utah

També va poder realitzar diversos viatges amb l'orquestra de la seva escola, una banda en la qual tocava el violí. "Competíem contra altres escoles de secundària i, com que vam passar la primera fase, vam poder anar a Califòrnia a la competició regional", explica amb entusiasme.

Utah

Allà, a més d'aquesta assignatura musical, va poder aprendre disseny, teatre, cuina, zumba i altres disciplines. El gran ventall d'assignatures que podien escollir i la varietat d'aquestes és un dels elements que més li agradava de la seva nova escola perquè li va permetre conèixer moltes persones diferents i fer amics en les diferents classes.

Utah

Al llarg de l'estada va poder gaudir d'un grup d'amics molt "internacional" compost per una francesa, una noruega, una xilena, una brasilera i tres americanes. Des que va marxar d’Utah, la Clara ha tingut l'oportunitat de tornar-ne a veure a tres d'elles i de retrobar-se amb la seva família americana, la qual va venir a visitar-la ara fa un any.

Utah

Evolució personal

Vist amb perspectiva, la Clara s'emporta moltes anècdotes diferents d'aquest viatge de 10 mesos, però sobretot, s'endú una evolució en l'àmbit personal: "Era una mica tímida abans de marxar i ara m'he tornat molt més extravertida", confessa. L'experiència l'ha ajudat a conèixer-se a ella mateixa i a madurar, així com a obrir-se a noves persones i a ser més independent.

Utah

Gràcies a aquesta estada també ha pogut conèixer món i millorar substancialment el seu nivell d'anglès perquè va marxar amb el nivell B1 i va tornar amb el C1, relata. "Aquest coneixement de l'idioma m'ha ajudat amb el grau que estudio actualment en anglès: Relacions  Internacionals", destaca. L'any vinent, a més, té decidit que farà un Erasmus a Nova York mentre continua els seus estudis "perquè l'experiència va ser molt intensa i enriquidora" i té ganes de continuar coneixent altres cultures i persones. "Quan sigui allà aniré a Utah a fer una visita, sens dubte", conclou.