Sin Papeles desborda la festa amb el seu so poderós

Concert d’alçada d’una banda que ha editat un molt bon disc

Els teòrics sobre la mort del mestissatge musical ja poden i ja han de callar. Potser s’està estancant, potser hi ha recessió després del boom, però el present hi és, i és potent, i grups dels considerats de segon nivell com Sin Papeles ho corroboren dia a dia amb concerts com el que van fer al Clap. La banda, de rabiosa actualitat pels disc editat després d’un parèntesi dedicats a Ska-p, van assolir amb el concert apujar qualitativament el seu nom i ho van fer, com han fet en els 12 anys de carrera que duen, fent el que millor saben fer. La “lien”, broden un ska festiu i temptador i les lletres i el so els acompanyen. Valen força.

La formació que presentava els indocumentats destacava per la seva potència i polivalència. El cantant i líder va ser el cul d’en Jaumet durant tot el concert i va saber coordinar una molt bona orquestració de teclat, vents, guitarra, baix i bestial bateria, tècnicament del tot inapel·lables. El punt, si s’accepta l’expressió, “patillero” del cantant dóna joc però potser és aquesta falta de cocció, units als recursos musicals massa populistes i fàcils utilitzats de forma esporàdica el que manca al grup per ser major.

Molta festa
La nit va ser festiva i de la setantena –un centenar amb obertura de portes- de persones que eren a la sala ben pocs van poder estar-se de ballar l’ska, el reggae o els “subidons” punk del grup. Amb el públic merescudament a la butxaca, la bona experiència acumulada i la nit ben propícia i agradable, la resta va ser fer que el concert evolucionés, que a poc a poc millorés i trobés un punt, el del seu final, en què la banda, divertida, extravagant i de qualitat van vèncer la partida sense contemplacions, amb força destructora i desbordant. Sin Papeles va aprofitar l’ocasió i va guanyar-se, això ja és més subjectiu, un altre concert a Mataró, en alguna festa popular. Sant Joan? Des d’aquí aquesta és la proposta.