Dansa per explicar el drama dels refugiats

Josep Rodri i Amebeu Teatre preestrenen 'Welcome' a Argentona després que la Direcció de Cultura de Mataró retirés el suport a l'espectacle

  • Cugat Comas // Foto: cedida
  • Dijous, 06 abril 2017 11:49

Cultura 2017, welcome

És dansa, però és més que dansa. Argentona acull aquest cap de setmana la preestrena de Welcome, el darrer producte de la factoria d'Amebeu Teatre. Josep Rodri es torna a posar al capdavant d'un espectacle multidisciplinari com 'Morir a Bagdad', 'Violències' o 'Ferro Colat' i en aquest cas toca un tema de tanta actualitat com la crisi dels refugiats proposant un espectacle participatiu on "volem que l'espectador visqui sensacions". Welcome es va començar a bastir entre Marta Dalmau i el mateix Rodri a partir d'una pel·lícula de turista gravada per aquest mateix a Síria, el 2006.

A partir de les danses i balls enregistrats a ciutats ara devastades com Alep o Palmira, la ballarina i el director van crear –"molt abans que existissin les actuals campanyes i organitzacions d'ajuda als refugiats", insisteix Rodri– un relat en el qual hi caben la música en directe, diferents espais –a Argentona se surt de la Velcro però es representa en diferents espais–, el vídeo o la instal·lació artística. D'una festa inicial es passa a l'esclat de la guerra. I les coreografies transporten l'espectador representant la mort, la guerra, el patiment o la fugida.

La presentació de l'espectacle a Argentona

L'espectador de Welcome experimenta en primera persona el que és haver de marxar cames ajudeu-me, amb motxilles i bosses. Acabaran ofegats també en la mar Mediterrània i durant l'itinerari de l'obra tindran relats i imatges que connectaran els actuals refugiats provinents de Síria amb el camí que van emprendre els exiliats de la Guerra Civil de casa nostra o en l'infame camp de concentració d'Argelers. Josep Rodri assegura que Welcome vol ser una vacuna "contra el fet que ja no donem importància al que està passant, a les bombes, la mort o la fugida, al que li passa a una persona quan ha de fotre el camp de casa".

A Argentona sí, a Mataró no
Argentona acull quatre passis de preestrena, avui, dissabte i diumenge. L'estrena oficial serà al festival Sismògraf d'Olot. Però per què Argentona? Doncs perquè Mataró va retirar el seu suport a l'espectacle adduint incompatibilitats amb Rodri, que és parella de la programadora d'arts escèniques de la Direcció de Cultura.
El director es mostra indignat amb aquest fet, que ha provocat que després d'estrenar a la ciutat tots els seus anteriors muntatges aquest 'Welcome' pensat per evolucionar per les Cinc Sénies hagi hagut de refugiar-se a la Riera d'Argentona.