Simpatitzaran amb el monstre Frankenstein

Pere Vàzquez s'atreveix amb una visió nova del clàssic de Mari Shelley a Can Gassol, en quatre passis, de divendres a diumenge

  • Cugat Comas // Foto: cedida
  • Divendres, 03 Març 2017 00:00

Cultura 2017, frankenstein

Després d'entaforar centenars de persones al subterrani de La Destil·leria a 'Misèria' o d'atrevir-se amb els joves  japonesos abduïts per l'ordinador o la Reina d'Anglaterra, és evident que no hi ha reptes que espantin Pere Vàzquez.

El director mataroní és d'apostes arriscades i aquest cap de setmana estrena la seva particular visió d'un clàssic com és 'Frankenstein'. Ho fa, òbviament, amb el seu segell personal i buscant un enfocament totalment diferent d'una història que tothom se sap: "Fujo del monstre verd amb cargols al cap i em fixo en el punt de vista del monstre", explica el mataroní. "Fins ara quasi sempre s'ha explicat la història a partir del Doctor, de la seva ambició per crear vida i ser Déu però a mi m'interessa el monstre, que és la societat que converteix en dolent humuliant-lo i rebutjant-lo".

Pol Martínez és l'actor que encara un Frankenstein amb el que, assegura Vàzquez, els espectadors arribaran a simpatitzar: "els personatges rebutgen el monstre però els espectadors el voldran, és una figura tendra", assegura. El director mataroní, que acumula èxits però encara no ha aconseguit girar amb èxit muntatges com aquest més enllà de la seva zona de confort, torna a liderar un repartiment cent per cent local.

Abonat a la foscor

Vàzquez gaudeix amb els personatges més dolents. "Després de 'Misèria he volgut experimentar més en aquesta línia, els personatges foscos són els que remouen més l'espectador perquè tots tenim una part fosca", assegura. Exigent amb l'equip, que prepara de forma intensiva setmanes abans d'una estrena com la d'aquest cap de setmana, assegura que aquest muntatge pel 'Fet a Mataró és' "el treball més coral que he dirigit" mentre prepara un espectacle per l'estiu, a l'aire lliure, a Cabrera de Mar.
Vàzquez creu que el principal ingredient de la seva recepta és "el realisme i justificar sempre tots els personatges, Frankenstein és dolent perquè en té motius".