"Ens hem sentit com a casa a Can Gassol"

Entrevistem Sílvia Capella, membre de la companyia ‘En Diciembre’ que presenta l’espectacle de circ ‘Purpusii’ diumenge al vespre

  • Mireia Biel // Foto: cedida
  • Divendres, 26 Febrer 2016 10:57

Cultura 2014/2015, purpusii can gassol

Descriviu ‘Purpusii’ com un espectacle físic, còmic i oníric. Què hi trobarà l’espectador?

Una barreja de circ, de teatre i de moviment. És una proposta molt personal de la companyia ‘En Diciembre’, que neix el 2014. Som dos membres, en Sergi i jo, que ja fa anys que ens dediquem al circ, però que teníem ganes d’engegar aquest projecte. ‘Purpusii’ és un espectacle que combina la perxa xinesa i la roda cyr com a disciplines de circ. En només 45 minuts, l’espectacle es converteix en contradictori i fa que el públic es perdi i trobi de nou. Tot mitjançant la història de dues persones que volen fer un espectacle, com nosaltres. És un reflex de la vida quotidiana i dels conflictes i experiències que succeeixen durant la creació.

Sou una companyia molt jove, residents a La Central del Circ. Instruments com aquests permeten que joves creadors tirin endavant?

Som residents a La Central del Circ, que disposa d’unes instal·lacions immillorables i té sales de creació que ens han permès desenvolupar el nostre projecte. Igual que també hi han ajudat, i molt, espais com l’Estruch o Can Gassol, entre altres.

Fer un espectacle no és fàcil.

No, gens. I menys sent dos, com en el nostre cas. Ens hem trobat amb dificultats relatives al fil conductor de l’espectacle i als aspectes més dramatúrgics. I si a això hi sumem que a Catalunya falten circuits d’exhibició, doncs tot es complica. És una inversió molt gran de temps i els resultats que s’obtenen sempre són a llarg termini. És molt complicat saber si funcionarà i no deixa de ser el nostre pa de demà.

Per tant, realitzar residències com la que heu fet des del dia 23 a Mataró són vitals.

Poder fer residències et permet conèixer l’espai en el qual has d’actuar. Pots marcar l’espai, polir l’espectacle perquè cada sala té unes virtuts i uns avantatges. Segueixes creant i pots provar i experimentar tant com vulguis. I en una sala com la de Can Gassol, amb llum natural, la veritat és que t’acabes sentint com a casa.

El vostre espectacle forma part del ‘Fet a Mataró’, que promociona espectacles de nova creació i joves creadors. Quina és la importància que existeixi una programació com aquesta?

La importància és vital perquè la falta de circuits d’exhibició és brutal. En el primer any de vida passeges pels festivals de Catalunya. Però durant el segon... És imprescindible que es construeixin iniciatives a casa nostra per a la gent de casa, creiem que és prioritari. I no només per a l’artista, sinó també pel públic, perquè creix amb les propostes que arriben a la seva ciutat.

I en un àmbit com el del circ encara és més complicat. Els artistes sempre remarqueu que aquesta disciplina artística no es valora prou.

És una disciplina que arriba més tard que el teatre o la dansa. Sempre s’associa a la carpa i als animals. Per a mi, l’evolució del circ clàssic ha estat molt lenta. Malauradament, els diners sempre s’han posat en altres arts escèniques que s’han considerat més intel·lectuals o complexes.