La versió d’Esteve Albert de la tragèdia d’Eurípides, a Can Gassol

Tres representacions de Medea en tres dies, una producció de Sala Cabanyes

  • Redacció / Foto: cedida
  • Divendres, 06 Febrer 2015 11:38

Cultura 204/2015, medea

La tragèdia d’Eurípides “Medea”, en la versió que va fer-ne l’activista cultural maresmenc Esteve Albert i Corp serveix, aquests divendres, dissabte i diumenge, per obrir foc en el cicle ‘Fet a Mataró’ i a la vegada tancar l’Any Esteve Albert. Amb motiu del centenari del naixement d’Albert, la Sala Cabanyes produeix aquest homenatge amb la representació d’aquesta peça, que defensa els valors femenins i exalta la condició de la dona.
La posada en escena de “Medea”, dirigida per Carles Maicas, es farà a l’Espai Can Gassol.

Homenatge a la dona
La tragedia d’Eurípides presenta una Medea (Isabel Batlle) forta, amb necessitat de fer escoltar la seva veu. Amb la voluntat de venjar-se de Jassó (Xavier Codony), és una dona que vol ser respectada i defensa el seu dret a no amagar-se. Encarna Hernández, Joan Rovira, Vicenç Gual i els infants Roger Blanch i Martí Codony completen el repartiment de l’espectacle. L’adaptació de la tragèdia d’Eurípides és una de les prop de cinquanta escenificacions teatrals que Esteve Albert va crear o dinamitzar al llarg de la seva trajectòria. Les representacions de l’obra a Can Gassol són fruit de l’acord entre la Sala Cabanyes i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró.
Medea és un dels 12 espectacles del cicle ‘Fet a Mataró’ de creadors escènics locals que es poden veure a Can Gassol.

Acaba l’Any Esteve Albert

Esteve Albert i Corp va ser un activista cultural i polític, nascut a Dosrius el 1914, molt vinculat a la ciutat de Mataró a partir de 1931. Creu de Sant Jordi l’any 1989, al llarg de la seva vida va ser poeta, historiador, dramaturg i promotor cultural. A Mataró, va entrar en contacte amb el Centre Catòlic d’Obrers, l’Agrupació Científico Excursionista i va col·laborar amb el Museu Arxiu de Santa Maria i la Secció Arqueològica del Museu de Mataró.

Per a celebrar el centenari d’Esteve Albert, a Mataró s’ha creat una comissió ciutadana, que al llarg dels darrers mesos ha organitzat diverses activitats, paral·lelament als actes que s’han fet al conjunt del país.

A finals de juny, la Sala Cabanyes ja es va sumar a l’Any amb un acte de record a Albert amb un recital d’alguns dels seus textos i poemes musicats a càrrec de l’Aula de Lectura Teatral i un conjunt format per Mireia Lorente, Genís Mayola i Àngel Ribas.