Nova lectura de la correspondència Espriu-Comas

La Biblioteca de Catalunya acull l'espectacle 'Amb lletra clara i prou petita'

  • Comas Soler
  • Dijous, 28 Novembre 2013 12:31

Correspondencia Antoni Comas i Salvador Espriu

Dimarts passat al vespre, la sumptuositat de l'arquitectura gòtica de la gran Sala de Llevant de la Biblioteca de Catalunya va servir de marc a una nova lectura dramatitzada de 'Amb lletra clara i prou petita', compilació de la correspondència que Salvador Espriu i Antoni Comas van mantenir entre els anys 1949 i 1980.

Aquest és un espectacle amb guió de Mercè Comas Lamarca, filla de l'il·lustre mataroní que fou catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes de la Universitat de Barcelona, que el mes de juny ja es va estrenar a la nostra ciutat, a la biblioteca que porta el seu nom. El protagonitzen Damià Costa, Núria Navarro i Eduard Serra, components del grup calellenc Rizoma Teatre.

Consideració recíproca

L'any 2007 la Mercè havia editat el llibre "Del seu afm. Espriu" com un homenatge a la memòria del seu pare. La publicació va sorgir de la recerca, la interpretació i l'anàlisi del lligam epistolar mantingut per Espriu i Comas durant trenta anys, una relació que revela el respecte i l'admiració mutus que va existir entre l'escriptor de Sinera i el professor universitari i crític literari fill de Mataró. Però les possibilitats de bastir un muntatge teatralitzat a partir d'aquesta correspondència resultaven limitades pel fet que només s'han pogut conservar les cartes d'Espriu adreçades a Comas, perquè el poeta arenyenc tenia des de sempre el costum de destruir totes les que ell rebia.

Informació interessant

Per això, en el guió de 'Amb lletra clara i prou petita' Mercè Comas hi ha incorporat d'altres materials documentals i el resultat és prou interessant. Tant, que permet descobrir facetes molt poc conegudes i informacions rellevants dels vincles intel·lectuals i personals forjats per la interacció dels dos personatges, les seves inquietuds i les reflexions compartides sobre el panorama cultural i literari català. Ha afegit a més en el muntatge una tercera veu, la d'una narradora, que va fent observacions i complementa dades que fan més entenedor tot l'entrellat de la història epistolar. Una proposta que els membres de Rizoma Teatre interpreten amb simplicitat, estima i nitidesa i que el centenar d'espectadors que dimarts hi havia a la històrica biblioteca del carrer de l’Hospital de Barcelona va agrair amb aplaudiments molt sentits.