“L’obra 'Meitat i meitat’ és un fet a Mataró”

Entrevista a Moisès Maicas, que dirigeix la darrera obra de Factea Produccions

  • Mireia Biel / Foto: cedida
  • Dijous, 24 Octubre 2013 18:54

Cultura 2013, meitat i meitat

‘Half and half’, de Daniel Keene. O ‘Meitat i meitat’, la darrera proposta del dramaturg mataroní, Moisès Maicas. Un projecte amb el segell de la ciutat gràcies als actors Pere Anglas i Xavier Alomà i amb la novell productora local Factea. Una obra reconeguda i premiada, que dins del ‘Fet a Mataró’, centra l’agenda teatral de la ciutat d’aquest cap de setmana. La cita, divendres, dissabte i diumenge a Can Gassol.

Com concep Moisès Maicas ‘Meitat i meitat’?

La proposta neix de fer un treball realment professional des de dins de la ciutat. Vaig pensar amb en Xavier Alomà i amb en Pere Anglas, amb dos actors mataronins amb qui he tingut i mantingut el contacte durant molts anys. Em va venir a les mans, llegint, una de les peces de Daniel Keene.

Daniel Keene?

Llegeixo moltes obres al cap de l’any i intento fer la ruta internacional per les ciutats més destacades a nivell teatral com poden ser Londres, Berlín, París i, menys sovint, Nova York, per veure les propostes dels nous dramaturgs i com plantegen els clàssics. Daniel Keene és un autor que no coneixem i que s’ha de descobrir aquí. Keene planteja uns personatges solitaris, perdedors, però que segueixen tenint somnis. A ‘Meitat i meitat’, Keene presenta una sèrie de temàtiques sobre les relacions humanes que tenien atractiu, que eren arriscades i que valia la pena treballar.

Esteu contents d’haver fer un Verkami?

De cop i volta et sents molt acompanyat per una colla de micromecenes que hi han posat diners. Et fan sentir una enorme responsabilitat perquè fan una aposta pel projecte. No podem decebre’ls. A banda, aconsegueixen no fer-te sentir sol, sinó fer-te sentir acompanyat. Ara no som sis persones que tirem endavant el projecte, sinó setanta. A banda de la qüestió del mecenatge, hi ha un efecte emocional.

Quin paper juga Factea?

Factea Produccions és un element indispensable per tirar endavant el projecte. Com a director, jo els vaig embolicar en aquesta aventura d’un any amb tres projectes molt diferents i molt motivadors.  

També us ha donat suport l’Ajun­tament. Quina ha estat la predisposició de la direcció de Cultura?

Estem contents. L’Ajuntament està disposat a col·laborar i nosaltres ho celebrem. Volem que aquestes col·laboracions es consolidin. El regidor de Cultura, Joaquim Fernàndez, ha mostrat molt bona predisposició a la feina que estem fent i a buscar una sortida per donar valor al que estem fent. De totes maneres, primer els artistes hem de convèncer i guanyar-nos la credibilitat, fer una aportació vàlida. I a partir d’aquí, podrem fer més forts els ponts de diàleg que ja hi ha establerts.

Com veieu el ‘Fet a Mataró’?

‘Meitat i meitat’ és un ‘Fet a Mataró’. Dels projectes que jo he presentat aquí, aquest és el més potent quant a nucli mataroní. Això vol dir que la ciutat comença a tenir bons professionals i que ens podem plantejar nous reptes. Fa molts anys que insisteixo en el potencial creatiu que hi ha a Mataró. Tampoc hem de ser endogàmics, però que el talent que hi ha cal projectar-lo i donar-li tota l’amplitud possible perquè es pugui desenvolupar. S’ha de lluitar molt per poder treballar professionalment a Mataró. El ‘Fet a Mataró’ és una bona proposta perquè agafa projectes d’àmbits molt diversos.

De Mataró, ‘Meitat i Meitat’ se’n va a Barcelona i on més?

Ens vam posar en contacte amb en Toni Casares de la Sala Beckett de Barcelona, que se centra en l’exhibició d’obres d’autors contemporanis vius, i de seguida es va interessar per la proposta. La peça, està previst que a partir del gener sigui a Barcelona. I evidentment, des de Factea es mouran per tal d’incorporar-la en altres programacions de teatres d’arreu de Catalunya per intentar fer una gira.