Amebeu Teatre planteja un altre muntatge sobre el món obrer

Reversionen ‘Ferro Colat’ a ‘Homes i Màquines’ en cinc funcions al TNT de Terrassa

  • Cugat Comas / Foto: cedida
  • Dijous, 03 Octubre 2013 12:15

Cultura amabeu teatre

Amebeu Teatre està de retorn i al cap­davant del grup el creador mataroní que encapçala aquest col·lectiu, Josep Rodri. El grup impulsor de muntatges recordats com ‘Morir a Bagdad’, ‘Violències’ o ‘Parla’m de la mar’ fa estada aquest cap de setmana a Terrassa al festival TNT on en el mateix Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya plantegen una reflexió sobre les condicions de vida del món obrer tèxtil. “La idea del muntatge és il·lustrar la decadència del món de la indústria, representar una època en què ho era tot i com tot allò es va acabar, els canvis que hi ha hagut”, explica Rodri.
El muntatge ‘Homes i màquines’ ve a ser una versió del ‘Ferro Colat’ que fa un any va impactar a la Fira de Tàrrega, amb tints terrassencs i gent del Vallès Occidental. Rodri es torna a acompanyar de Cristina Navarro, Toni Arteaga, Anna Verdaguer i Jordi Cuyàs per aquesta obra única. Fan funcions els dies 3, 4, 5 i 6.

Rodri explica que el seu plantejament dramatúrgic consisteix en “en un gènere teatral  en què es planteja tot un muntatge per un lloc especial, es crea a partir del que tens, del lloc, de les persones i treballes ‘in situ’ fins que surt el que ha de sortir. En aquesta ocasió, per exemple, els “amabeus” han recorregut a textos de Vicenç Villatoro o fent sonar el Ball de l’estapera, perquè la gent de Terrassa s’hi senti reflectida en el que veu i les reflexions que s’hi produeixen”. ‘Homes i màquines’ és un muntatge multidisciplinar amb textos, música, teatre i dansa.

Mobilitza una trentena de persones que el grup va seleccionar a la pròpia Terrassa. “Aquesta manera de treballar té la dificultat que treballes amb gent que coneixes molt poc i que et fa anar amunt i avall de forma intensiva, és un plantejament que amb professionals seria impossible de realitzar pel seu elevat cost”, reflexiona el director mataroní.

I a Mataró?
El fil sobre el pes fabril en la societat podria ben bé aplicar-se a Mataró però Amebeu Teatre no ha trobat l’ocasió ni les complicitats per a realitzar-ho: “a Mataró tenim espais ideals, tenim molta història tèxtil i coneixem gent per plantejar-ho però no sóc partidari d’anar amb la maleta a tocar portes com si demanés caritat”, explica Rodri. Ha convidat, però, el regidor de cultura a Terrassa com ja va fer a Tàrrega amb ‘Ferro Colat’.