Temporada Alta: és el millor i és a prop

Comença el festival gironí amb un programa de qualitat incomparable

  • Comas Soler
  • Divendres, 27 Setembre 2013 10:58

El cartell del Temporada Alta

A partir de la setmana que ve i fins a començaments de desembre les ciutats de Girona i Salt tornaran a ser l'escenari de Temporada Alta, el festival de Tardor de Catalunya que aquest any arriba ja a l'edició que fa vint-i-dues. Amb un marcat accent internacional i l'alt nivell de qualitat que el distingeix, el programa de Temporada Alta presenta en aquesta ocasió prop de noranta espectacles provinents de setze països diferents.

Amb aquesta oferta, que prossegueix una indiscutida trajectòria de gran categoria marcada des de fa temps, Temporada Alta referma la seva condició de millor festival d'arts escèniques no només de Catalunya, sinó de molt més enllà. No és per casualitat que ha esdevingut tot un referent a bona part d'Europa.

Xifres de mèrit

Parlant només de teatre, s'ha de remarcar que en les seves deu setmanes de durada acudiran a la cita gironina més de cinquanta espectacles, la majoria dels quals són estrenes. A part s'han de comptar les propostes musicals, de dansa, de circ, de públic familiar i d'altres. En suma, una capacitat de convocatòria i un esforç organitzatiu dignes d'admiració que es tradueixen en unes cent vint funcions amb capacitat per a gairebé trenta-nou mil espectadors.

Tot aquest desplegament aconseguit pel festival té el mèrit afegit que es duu a terme en un context de persistents dificultats econòmiques i de minva de fonts de subvenció i finançament, agreujat per l'infame càstig a la cultura que ha significat la imposició de l'IVA del 21% per part del govern espanyol.

Noms de fora

Com en anys anteriors, un bon nombre de directors significats de l'escena internacional faran estada a Temporada Alta. Entre altres, el flamenc Guy Cassiers, el francès Philippe Genty, el britànic Edward Hall, el lituà Oskaras Korsunovas, el való Fabrice Murgia, l'alemany Thomas Ostermeier, l'hispano-argentí Rodrigo García o l'italià Toni Servillo.

D'altra banda, amb la voluntat de ser un punt de trobada entre creadors europeus i iberoamericans, el festival ha dedicat un apartat específic al teatre vingut de l'altra banda de l'Atlàntic, amb muntatges originaris d'Argentina, Brasil, Uruguai i Mèxic.

Suport a la creació

Tot i ser tan extens el nombre de representacions programades, Temporada Alta entén que el seu paper no s'ha de limitar només a l'exhibició d'espectacles. Per aquesta raó en molts casos participa també en la seva coproducció. És la manera de donar suport a dramaturgs, directors i companyies catalanes en el seu afany de tirar endavant nous projectes malgrat les circumstàncies econòmiques adverses. En aquesta aposta hi tenen un paper rellevant els joves artistes i la innovació creativa.

...i a la vora

És una evidència que, en el seu propòsit d'abastar el conjunt de facetes descrites, Temporada Alta s'ha convertit en un fenomen únic. Tant per la funció de gresol de moltes iniciatives de per aquí, com per la labor de nexe solvent, bidireccional i tangible entre el teatre del país i el que es fa més amunt dels Pirineus, passat l'Ebre o travessat l'oceà. Per això, propera com és la nostra comarca a Girona, cal que tots els aficionats del Maresme sàpiguen que entre el 3 d'octubre i el 8 de desembre tenen a l'abast l'oportunitat d'assaborir aquesta mostra d'arts escèniques que no és comparable amb cap altra. Més informació: www.temporada-alta.net