El Festival Shakespeare ressuscita al Raval

S'ha celebrat a l'entorn de la Biblioteca de Catalunya

  • Comas Soler
  • Dimarts, 18 Juny 2013 09:29

La Biblioteca de Catalunya, al Raval

Nascut l'estiu de l'any 2003 a la masia de Can Ratés de Santa Susanna, al cap de cinc anys el Festival Shakespeare es va traslladar a Mataró. El 2011 el nou consistori encapçalat per Convergència i Unió va suprimir-lo bruscament pocs dies abans de la data d'inici de la que havia de ser la quarta edició a la capital del Maresme. Ara, dos anys més tard, s'ha pogut reviscolar a Barcelona, amb un format més modest, gràcies a la contribució de la productora La Perla 29 dirigida per Oriol Broggi, que ha ofert l'aixopluc del seu quarter general de la Biblioteca de Catalunya com a punt principal de referència del Festival recuperat.

Complicitats i austeritat

Amb la continuïtat de la mataronina Montse Vellvehí com a directora artística, la que ha estat la desena edició s'ha celebrat del 6 al 12 de juny i ha pogut comptar amb la complicitat afegida d'un seguit d'entitats del barri del Raval: el Teatre Romea, el Centre de Cultura Contemporània, la Filmoteca de Catalunya, la llibreria La Central, el restaurant l'Horiginal i l'Escola Massana. Coherent amb la línia multidisciplinar que sempre ha caracteritzat el Festival, s'hi han fet vuit espectacles, dues conferències, dues projeccions cinematogràfiques, una lectura de textos teatrals, un recital poètic i una instal·lació artística.

Per bé que el tret més emblemàtic –i emocional– el constitueix la represa mateixa del Festival després de dos anys d'absència, l'element estratègicament més destacable d'aquesta edició és el seu caràcter de cap de pont per garantir-ne la continuïtat futura. En aquest sentit, el context del Raval s'endevina com un factor propici per aconseguir l'objectiu. I encara més ho serà el nou estil demostrat per l'organització, de no estirar més el braç que la màniga i d'evitar dispendis de nou ric. Contràriament al que feia a Mataró.