The Tyets, trap i reggaeton "xato" en català

El grup format per Oriol De Ramon i Xevi Coca presenta nou vídeo i comença a tenir els primers concerts de presentació del dic 'Trapetón'

  • Cugat Comas
  • Dimecres, 06 Febrer 2019 16:01

The Tyets

La història de 'The Tyets' sembla una broma fins que veus que és realitat. Són en Xevi Coca i l’Oriol De Ramon i passen per ser el primer grup de trap i reggaeton cantat en català de Mataró. Val més començar per aquest fet, la principal certesa, perquè és probable que si un no parla el mateix argot que ells a partir d’aquí entengui poquet. Les Santes passades van presentar un videoclip, ’Santrap’ amb l’un vestit de momeroter i l’altre de diablessa i cantant les excel·lències de la Festa Major amb sentències com “no hi ha res més xato que el No n’hi ha prou”. Era una bona carta de presentació d’un projecte musical sorgit pràcticament de la broma que, sense voler-ho massa, va guanyant serietat i trajectòria.

El primer videoclip de The Tyets

“Ens diem tete i tet i va variar a tiet i d’aquí a The Tyets”. Aquesta és la seqüència que explica el nom del grup. Tota la resta de passes són cosines germanes d’aquesta afirmació. Han fet un disc que es diu Trapetón perquè barregen “trap i reggaeton” tot i que aquí hi afegeixen “altres músiques urbanes, sonoritats llatines o l’electrònica”. Asseguren que intenten fer-se els seriosos però no poden: “Comencem a dir tonteries i de cada bogeria n’acaba sortint una cançó”, asseguren. Coca i De Ramon formaven part d’un antic grup i ara han fet el pas. 

De la broma al disc

Van començar jugant a rapejar, a tocar programes d’edició, van fer bases i sense deixar la conya i l’argot van parir el projecte. L’autotune, que afina les veus és el seu gran aliat. Expliquen que el seu propòsit és “fer cançons fàcils però des de la coneixença musical, volem fer cançons ben fetes però 'a lo loco'” i anticipen que el truc és que les tonades siguin fàcils i s’enganxin. Cançons com Mostassa, “un reggaeton que pica massa” en donen fe.

Les cançons de 'The Tyets' estan recollides en un disc que, òbviament, té les plataformes digitals com a mitjà d’expansió i difusió amb 10.000 reproduccions totals. 

The Tyets

Composició a distància

El curiós és que les cançons es van gestar amb l'oceà separant els dos integrants del grup. “Ho hem après tot nosaltres, l’hem autoproduït a distància”. Coca estudiava a Mèxic i De Ramon a Girona. Es proposaven frases i tonades i per internet van crear el cos de les cançons del Trapetón. Tot per ordinador, com marca la tendència urbana, és clar.

Ells diuen que esperen que el seu material segueixi guanyant 'hype'. Tenen els primers concerts confirmats i esperen entrar als circuits de festes majors. El primer grup de trap en català de la ciutat està a punt d'estrenar el vídeo de 'Mala Vida', “un trap cubà i latin clarament autobiogràfic” i volen seguir sent-hi a les Santrash, la cita “alternativa i random que és una festa de merda de cada 29 de juliol”. Com per entendre'ls, a aquests joves.