Raúl Prieto lidera de nou el Festival d'Orgue

Cinc concerts i altres activitats a la setena edició d'un certamen que situa Mataró en el mapa internacional de la disciplina

  • Redacció // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 05 Juliol 2018 11:43

Cultura 2018, festival internacional d'orgue

Un juliol més, Mataró se situa al mapa del món de l'orgue i explota les capacitats de l'instrument monumental de Santa Maria com a reclam del que és, ja, el setè Festival Internacional d'Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern. El director musical del Festival serà el primer intèrpret encarregat d'omplir Santa Maria de públic per l'experiència musical i visual única que representen cadascun dels concerts que es fan. El Festival del 2018 comptarà amb cinc concerts, un d'ells al Convent de les Carmelites Descalces i altres activitats entre les quals destaquen les visites a l'orgue o un taller de cant gregorià.


El concert inaugural del Festival Internacional d’Orgue de Mataró, el 7 de juliol a les 21 h, és l’habitual audició de Raúl Prieto. En aquesta ocasió està dedicada a la figura del genial compositor i virtuós del piano Franz Liszt. D’ell, Prieto n'interpretarà dos estudis per a piano i un poema simfònic per a orquestra (Mephisto N.1). El programa culminarà amb una de les obres de més rellevància del repertori organístic. Aquest recital disposarà d’il·luminació espectacular i es podrà seguir amb pantalla gegant a dins de la mateixa basílica.

Raúl Prieto, en acció a Mataró

Setmana intensa
La segona cita del festival es traslladarà al Convent de les Carmelites, on el 9 de juliol s’hi podrà escoltar “Els Colors del Barroc” a càrrec d’Arturo Barba, Aurora Peña i Raul Junquera, trompeta. Aquest concert és un viatge per l’Europa del Barroc de la mà d’obres per a orgue, trompeta i soprano. El programa passarà per Itàlia, Alemanya i Anglaterra, i s’interpretaran peces de compositors com Bach, Haendel, Vivaldi o Scarlatti.
El 12 de juliol, l'escenari torna a Santa Maria amb “La forma sonata des del Barroc fins al segle XX” interpretat per Konstantin Volostnov. Aquest prestigiós organista rus interpretarà un programa de clàssics a base de sonates des del barroc, amb J.S. Bach, fins al segle XX amb la gran Sonata Op.60 de Max Reger, passant pel classicisme de J.Haydn i el romanticisme de F.Mendelssohn.

Visites guiades a l’orgue
L'orgue Monumental de Santa Maria és l'instrument musical històric més gran construït en tallers catalans, amb 4.557 tubs (d'1 centímetre a 6 metres d'alt) que ocupen l'espai equivalent a un edifici de tres plantes. En aquesta setena edició del Festival les visites s'han renovat amb un nou format que inclou el multimèdia. Les visites guiades gratuïtes de la mà de Raúl Prieto es podran fer el 6 de juliol a les 13 i 18 h.

Cultura 204/2015, orgue de santa maria