Dotze hores de cançó improvisada

Mataró acull l’onzena edició de les 12 hores, una trobada nacional amb els millors glosadors dels Països Catalans

  • Laia Mulà // Foto: cedida
  • Divendres, 13 abril 2018 00:00

Cultura 2018, pau benítez
Arriben a Mataró les 12 hores de Cançó Improvisada, un esdeveniment que comptarà amb els millors glosadors del Principat, País Valencià, Menorca, Mallorca, la Catalunya Nord, les Terres de l’Ebre i també d’Euskal Herria. Serà aquest dissabte 14 d’abril a partir de les 12h del migdia i fins a la mitjanit. L’inici oficial de la jornada tindrà lloc a Can Xammar amb una mostra dels diferents participants en l’acte i el tret de sortida serà als mercats de la plaça Gran, la plaça de Cuba, els Molins i l’Escorxador, amb versos improvisats de diferents glosadors que passejaran per les parades.

La cultura feta a Mataró tindrà un protagonisme especial en aquesta onzena edició de les 12h de glosa.

Per començar, els Capgrossos de Mataró faran a Can Xammar el primer pilar glosat de la història, en què el cap de colla anirà donant les ordres als castellers a través dels versos improvisats per un glosador. A més, en aquest mateix espai es podrà assistir a un dels moments més emotius de les 12 hores: l’homenatge a Rafael Salazar, el tío Rafael. Salazar, mataroní d’adopció, és un emblema de la generació de gitanos que va haver-ne de marxar i un dels grans referents del Garrotin a Catalunya.

Les 12 hores de Glosa compten amb l’organització de l’associació cultural pel foment del glosat Cor de Carxofa i el grup mataroní La Coixinera i diferents entitats.

A primera hora de la tarda, Can Xammar viurà una de les activitats més especials de l'edició: la glosa dansa. A mesura que els glosadors improvisin els seus versos, les ballarines de la companyia mataronina Dans Invitro construiran una coreografia improvisada. La mostra visitarà diferents places de la ciutat i a cada una d'elles hi actuaran glosadors d’un territori. A més, a cada espai els alumnes de l’Aula de Teatre faran una coreografia inspirada en les músiques de cada territori.

L'auge de la glosa
Mataró podrà veure una mostra de la millor glosa existent, una disciplina que es tracta en l’art d’improvisar versos sobre una melodia preestablerta i que actualment està vivint una revifalla. Els versos s'improvisen amb diverses melodies com són els garrotins, les albades, les corrandes, etc.