El millor jazz internacional omple el cartell del cicle ‘A la vora del jazz’

Els artistes Joey de Francesco i Champian Fulton, principals atractius d’un certamen que aposta per ser referència a tot l’estat

  • Redacció
  • Dilluns, 06 Març 2017 13:36

Joey de Francesco

La quarta edició del cicle ‘A la vora del jazz’ apunta alt i portarà a Mataró el millor jazz de l’escena internacional amb noms carismàtics propis de grans certàmens. Artistes que ja han enamorat la ciutat com el de Tricia Evy hi seran, però qui enlluernarà el cartell d’una edició que vol consolidar el cicle i convertir-lo en referència a l’estat seran Joey De Francesco, que farà parada a Mataró per presentar el seu treball en el que serà el seu únic concert a Espanya, i Champian Fulton, la reconeguda pianista i cantant.

El concert inaugural serà el 24 de març al Casal l’Aliança amb el recital que oferiran la Big Band Jazz Maresme, acompanyats per Tricia Evy per homenatjar una de les grans veus del jazz, Ella Fitzgerald. Diumenge 26 es repetirà una experiència que en la passada edició va tenir molt bona acollida, Jazz al pati. A partir de dos quarts de dotze el Pati del Cafè Nou s’omplirà de jazz amb un doble concert. Començarà el combo 4pm Collective de l’Escola Municipal de Música de Mataró, per donar pas als Potato Head Jazz Band, una de les millors bandes del país i amb reconeixement internacional.

El jazz tornarà a l’Aliança el 30 de març per presentar el nou disc del trompetista mataroní Ivó Oller, “Way”. Alguns temes seran amb el format original de quartet i d’altres es faran especialment per a l’ocasió amb un septet amb la vocalista Marian Barahona. Dissabte 1 d’abril el Celler Castellví repeteix l’experiència del vermut jazz amb Ginger & The Grumpy Groove, una formació típica de jazz dels 60-70.

Les grans apostes

D’aquesta manera el cicle arribarà a la part final amb dues propostes difícils de veure al Maresme: Champian Fulton i Joey De Francesco. La pianista nord-americana tocarà el 2 d’abril al Casal Aliança, mentre que el cap de cartell, De Francesco, oferirà un gran recital el 6 d’abril per tancar el cicle acompanyat per The People. De Francesco és organista, trompetista i vocalista nominat als premis Grammy i amb 30 àlbums publicats. El concert que farà a Mataró s’emmarca dins una gira europea i és l’únic recital que oferirà a l’Estat.

“Que el jazz es programi regularment”

El cicle ‘A la vora del jazz’ d’enguany demostra el bon estat de salut de l’associació Jazz Maresme, coorganitzadora de l’esdeveniment al costat de la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i les Cases de la Música. Gerard Nieto, de Jazz Maresme, assegura que “gràcies a la combinació dels diversos agents culturals hem aconseguit que es programi jazz de qualitat amb regularitat a la ciutat”, un fet que en certs moments de l’any s’accentua, com amb el cicle, amb el qual volen augmentar el públic potencial mitjançant propostes atractives com Joey de Francesco. En aquest mateix sentit, Pau Manté, responsable de la Casa de la Música, afegia que “tot plegat ajuda al fet que la vida cultural de la ciutat faci la xup-xup”.