"L'orgue està en perill, necessita una restauració"

Raúl Prieto eleva el to sobre el mal estat de l'instrument de Santa Maria, que requereix una intervenció d'un milió d'euros

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 28 Juny 2016 10:00

Ciutat 2014/2015, Raul Prieto

Raúl Prieto és l'organista oficial de Santa Maria. Un intèrpret de renom internacional que es va enamorar de l'instrument que hi ha a la Basílica mataronina i que en parla amb gran passió. Ell el va reviscolar, ell l'ha estudiat, ell l'ha reivindicat i a partir dels seus concerts Mataró té un Festival Internacional que ell mateix dirigeix. Per això, en matèria de l'orgue, ell és la veu que més es fa escoltar. I en la presentació de la cinquena edició del Festival Jaume Isern, Prieto va elevar el to amb un missatge clar: "Aquest orgue necessita una restauració que no es pot ajornar més o sinó està en perill i es pot fer malbé del tot". Durant els anys de pitjor crisi econòmica l'intèrpret va callar perquè entenia que "no tocava" però ara "que sembla que les coses comencen a anar millor" reivindica una "intervenció més que necessària si no volem perdre l'orgue monumental més gran de Catalunya, una peça única".

La restauració que Prieto vol tornar a posar sobre la taula té pressupost des de fa anys. Una comissió internacional va escollir entre diferents pressupostos un que ascendeix a poc més d'un milió d'euros. "És una intervenció necessària perquè l'orgue cada any està pitjor i ja vam estar a punt, el 2014, d'haver de suspendre el Festival. Jo demano que es faci un esforç i, ja que la ciutat de Mataró omple la Basílica en aquests concerts, es faci un esforç com aquest". Quim Fernàndez va recollir el guant assegurant que "coneixem el projecte i l'estat de l'instrument però un pressupost com aquest és el que l'Ajuntament té per inversió en total després de quatre anys sense tenir-ne". En aquesta línia va obrir la porta a "parlar-ne, amb altres administracions i actors implicats per poder treballar amb aquest horitzó".

La reivindicació de l'organista oficial va ser vehement. Prieto vol aprofitar la visibilitat del Festival per posar sobre la taula "una mena d'associació o plataforma ciutadana que vetlli per l'orgue" i assegura que "sento el suport de l'Ajuntament i de tota la ciutat de Mataró, aquest és un projecte que no pot fer un Ajuntament sol" sinó que "a tot arreu hi ha entitats i empreses que ajuden i financen projectes com aquest". En aquesta línia demana "que s'omplin els concerts del Festival com la millor manera de veure el suport que té l'orgue".