"Que el Cruïlla sigui una experiència"

Entrevistem el mataroní Jordi Herrehuela, director del Cruïlla Barcelona, que presenta un nou concepte de festival on el públic passa a ser protagonista

  • Marta Gómez // Foto: cedida
  • Dilluns, 20 Juny 2016 00:00

Cultura 2014/2015, Jordi HerreruelaUs plantegeu un nou concepte al Cruïlla, per què?

Nosaltres ja fa temps que pensem que els festivals de música no s'han renovat en els darrers 20 anys. La societat ha canviat molt. Hi ha hagut canvis polítics, socials i econòmics i els festivals no han adaptat el seu model. Realment per anar a un festival s'ha de ser molt fan d'un grup o tenir-ne moltíssimes ganes. Sovint s'han de fer cues per tot, caminar molt, menjar malament i anar a lavabos bruts. El model de consum de música també ha canviat: poques vegades s'escolta tot un disc d'un mateix grup, sinó menys cançons i música més variada.

Com serà el nou model?

Plantegem una experiència pel públic i ho fem amb dues grans línies. La primera és la de garantir una bona qualitat dels serveis: que els escenaris estiguin a prop, que siguin concerts de 90 minuts, que es pugui menjar bé, prendre una bona copa i anar al lavabo en condicions. La segona línia és la interacció amb el públic. Fins ara ha estat un públic totalment passiu i ens agradaria convertir-lo en participant i saber que la massa social són persones amb noms i cognoms.

Com es fa aquesta interacció?

D'entrada parlant amb ells directament a través d'una aplicació, SMS, correu electrònic o xarxes socials. Gràcies a la tecnologia podem unir i analitzar la base de dades que tenim. Podem saber coses tan boniques com que d'entre tots els que ja tenen entrada, 184 persones celebraran el seu aniversari durant els dies del festival. Amb aquesta dada els podem oferir celebrar-ho junts.
També sabem que hi ha 25 persones que tenen més de 65 anys i ens plantegem oferir-los un tracte especial. Gràcies a tot això tampoc podem demanar al públic que faci una acció concreta en una cançó determinada.

Tot això val molts diners.

Sí. I per això el que tractem és de cuidar tant l'experiència com el cartell. Tot plegat ho anirem implementant a poc a poc. Aquest any testejarem aquestes accions per analitzar-les i veure la reacció del públic. Volem oferir el valor afegit de participar activament d'un festival.

És un concepte molt innovador.

Absolutament innovador. Ens estrenem amb aquest concepte amb l'objectiu de situar-nos com al primer festival musical del món amb tanta tecnologia.

Hi ha grans noms al cartell.

Aquest any el que crec que en destaca és el conjunt dels noms: Robert Plant, Alabama Shakes, Crystal Fighters, Rudimental, Damien Rice, Love of Lesbian,... Hem de destacar que fins i tot els artistes que hi ha de meitat de la llista cap a baix en altres condicions haurien estat caps de cartell:  Zoo, Animal, Ana Tijoux, Ramon Mirabet, entre altres.

Té bon estat de salut el Cruïlla?

Està en un moment molt maco. Ha anat creixent amb els anys d'una manera natural, a poc a poc. Penso que ningú es qüestiona que s'ha  convertit en el tercer festival musical de referència després del Primavera Sound i el Sónar.