El Maresme es reivindica com a "terra de festivals"

La comarca programa conjuntament 35 cites musicals a 23 municipis

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 15 Juny 2016 00:00

Maresme 2014/2015, Canet rock

El Maresme vol reivindicar el seu dinamisme cultural i l'ampli ventall de festivals musicals que ofereixen els diferents municipis de la comarca, sobretot els mesos d'estiu. Per això, des d'aquest any se'n farà una promoció conjunta a través del Consorci de Promoció Turística del Consell Comarcal del Maresme.

Segons ha explicat el president de l'ens, Joaquim Arnó, "la cultura també és promoció turística", en especial quan el fet cultural s'acompanya d'altres atractius del territori, com la gastronomia, les platges o el comerç. Així, el consorci edita enguany el primer catàleg de festivals, que inclou 35 esdeveniments que tenen lloc a 23 municipis entre els mesos de maig i novembre.

Des del Consell Comarcal hi ha la voluntat de treballar els pròxims anys en una programació a llarg termini amb l'objectiu d'analitzar bé l'oferta i el calendari per, si cal, fer retocs que evitin la contraprogramació d'esdeveniments adreçats a públics potencials similars.

Joaquim Arnó explica que per una lògica d'economia d'escala, la promoció conjunta dels festivals ha de permetre "arribar més lluny" i que el Maresme es pugui situar en una situació de popularitat comparable a les comarques gironines: "Hem de potenciar també el volum i la diversitat que tenim i donar-nos suport en aquells festivals de fama internacional".

"Contenidor de cites musicals"

Aquest primer any el catàleg és un contenidor de cites musicals, però l'objectiu a mitjà termini és poder influir mínimament en el calendari, per tal que festivals d'un mateix estil musical no se solapin i es facin la competència entre ells, de tal manera que es pugui donar una major projecció a cada festival de forma individual però amb la força de tot el territori.

En el nou catàleg de festivals del Maresme hi ha pràcticament tots els esdeveniments musicals de la comarca –35 festivals de 23 municipis–, amb el detall dels seus repertoris, preus i abonaments. S'ha editat en una versió quadrilingüe que inclou informació en català, castellà, anglès i francès.

Els festivals més destacats

 

Festival Poesia i +Festival Poesia i +

Del 7 al 17 de juliol, diverses poblacions del Maresme acullen aquest festival que vol fusionar música i poesia per apropar aquest art als espectadors. Un itinerari per la comarca que farà pujar als escenaris artistes com el Niño de Elche, Antònia Vicens o Tomàs Arias i que homenatjarà figures tan diverses com Wisława Szymborska, Ventura Ametller o Mikel Laboa.

Canet Rock

Canet Rock

El 2 de juliol Canet es convertirà en l'escenari musical per excel·lència de la comarca amb la tercera edició del Canet Rock. El festival, recuperat el 2014, mira de consolidar-se amb un cartell potent encapçalat pels noms més destacats del panorama musical català del moment. Artistes tan diferents com Manel, La Raíz, Sidonie, Aspencat, Animal, Els Catarres, Els Pets o Sopa de Cabra.

Festival ARTS d'estiu de Pineda de Mar
Festival Arts Miguel Bosé

Miguel Bosé, Manel, Niña Pastori o Antonio Orozco. Són alguns dels artistes que seran presents al ja tradicional Festival ARTS d'estiu de Pineda de Mar que se celebrarà entre el 15 de juliol i el 26 d'agost. Al llarg de més d'un mes, el festival que va néixer el 2000 sota el nom Acords d'Estiu i que el 2011 va ser rebatejat.

Setmana de la Música Antiga de Mataró
Setmana Música Antiga

La Setmana de la Música Antiga que se celebra durant el novembre és un dels festivals musicals més veterans de la comarca, que amb més de 35 anys d'història porta a la ciutat artistes i grups que repassen etapes com el Barroc o el Classicisme i que serveixen, per tant, per a fer pedagogia d'estils que malgrat tenir segles d'història, són encara vigents.

Festival de Santa Florentina d'Arenys de Munt
Festival Santa Fiorentina Castell Can Jalpí

L'imponent castell de Can Jalpí acollirà enguany el Festival de Santa Florentina que tradicionalment se celebrava al castell homònim de Canet de Mar. Els concerts oferiran música clàssica per a tots els gustos, entre els quals destaquen els 6 concerts de Brandenburg de J.S Bach, celebrats en dues sessions i interpretats per la Bach Chamber Orchestra, que té com a principal solista el reconegut flautista Claudi Arimany.

Festival Internacional d'Orgue de Mataró
Festival Orgue Mataró

La basílica de Santa Maria de Mataró es projecta internacionalment amb el festival anual d'orgue que fa aterrar a la ciutat prestigiosos artistes d'arreu del món, així com un públic que prové de diferents punts del territori.

Tast de Jazz a Torre Llauder
Festival Jazz Torre Llauder

L'auge dels festivals que busquen llocs emblemàtics on celebrar-se va fer néixer a Mataró el festival Tast de Jazz que té el seu escenari a les ruïnes de Torre Llauder. La cita musical va poder gaudir de la veu d'Eva Fernandez o de les Ladies del Jazz i enguany, per tant, els amants del jazz tenen una cita del 25 al 28 d'agost.

Nits de Música a Tiana
Festival Nits de Música Judit Nedermann

Tiana aprofita els grans espais de què disposa el municipi per organitzar festivals com el Nits de Música que enguany se celebrarà entre el 7 i el 28 de juliol. En l'edició del 2015, el Jardí Lola Anglada va veure, entre altres, l'artista Judit Nedermann, en un clar exemple de l'evolució del festival, que ha deixat enrere els sons clàssics per a apostar per ritmes més actuals.