El fenomen 'trap' arrriba al Clap

PXXR GVNG, un fenomen musical estès a través de les xarxes socials, practica aquesta vessant del hip hop que arrasa entre l'adolescència

  • Cugat Comas // Foto: cedida
  • Divendres, 15 Gener 2016 00:00

Cultura 2014/2015, PXXR GVNG

PXXR GVNG pot semblar un codi encriptat o una contrasenya auto-generada. En realitat, però, aquest subjecte difícil de llegir és el nom d'un fenomen que aterra aquest divendres a Mataró i que molt probablement omplirà el Clap fins a la bandera. Es tracta d'un grup urbà de molt èxit, que fecunda els dispositius mòbils de milers de joves i que suposa una nova dimensió del hip hop a casa nostra.

De fet, aquests barcelonins no són uns rapers com els que han esdevingut més o menys famosos els darrers 20 anys, ni la seva música enganxosa és equiparable en to, lletres o sonoritat a referents com Violadores del Verso. PXXR GVNG són el pas de l'aduana estilística i l'adveniment del "trap" com a nova música de masses a l'Estat.

Un hip hop sincopat

PXXR GVNG s'ha de llegir com a "poor gang" o el que és el mateix, la colla dels pobres. És un hip hop de base, amb lletres polèmiques en la línia de l'expressió més de carrer, que en alguns casos ha rebut el qualificatiu de racistes o misògines. Des del punt de vista musical, el trap és un hip hop amb un component més electrònic i sincopat, menys elaborat de base, més avesat a unes lletres que parlen amb la mateixa expressió que els joves d'avui en dia. Sense cap tipus de contenció ni complexos. I tocant molts temes tabú per a altres àmbits com les drogues o el codi del carrer.
Els quatre integrats de PXXR GVNG viuen i arrelen al Raval barceloní i codifiquen la convivència del mateix amb un so que enganxa de forma addictiva als adolescents d'avui en dia.

El fenomen d'aquest grup s'ha posat de manifest en la seva programació al pròxim Sonar després de ser una de les grans sorpreses del darrer BAM. Un so electrònic, sovint estrident en les formes que cala a fons i que ha agafat envergadura de fenomen social sense cap cançó editada en disc però milers de comparticions en cada cançó o vídeo que editen. Estrelles musicals del 2.0, aquesta nit al Clap.